GODINU DANA OD TRAGEDIJE: Sećanje na nastradale u Kontrastu
Foto: Nikola Milosevic

Tragedija u Novom Sadu

GODINU DANA OD TRAGEDIJE: Sećanje na nastradale u Kontrastu

Crna Hronika -
Ispred diskoteke "Kontrast", u 16 sati, rodbina nastradalih i građani položiće cveće i zapaliti sveće

NOVI SAD - Povodom godišnjice požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast", u kome su život tragično izgubili Tamara Miladinović, Zoran Ignjatović, Marina Aničić, Marko Pavlović, Milena Dalmacija i Renata Vuković, danas je ispred te diskoteke održan pomen, a rodbina nastradalih i građani su položili vence i zapalili sveće.Pomenu su, pored nekoliko desetina građana i rodbine nastradalih, prisustvovali zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić i zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada Miroslav Ilić.Branko Miladinović, otac nastradale Tamare, rekao je da veruje da će svi iz lanca odgovornih za tu veliku tragediju biti prozvani za odgovornost, podsetivši da se u Višem sudu odvija proces protiv četvorice odgovornih, ali i da se vodi postupak protiv pet inspektora iz građevinske i turističke inspekcije i iz sektora za vanredne situacije."Kristalizacija odgovornosti je tu, dokazana je krivica svih i očekujemo da do kraja godine dođe do procesuiranja. To će biti prvi put u istoriji ove države da odgovaraju predstavnici ministarstava, odnosno predstavnici državne vlasti koji su dozvolili rad jednog ovakvog objekta", rekao je Miladoinović, koji je inicijator "Tamarinog zakona" koji bi trebalo da reguliše oblast zaštite od požara.U znak sećanja na dr Milenu Dalmaciju i Renata Vukovića, nastava na Prirodnomatematičkom fakultetu u Novom Sadu će bila je prekinuta na sat vremena, a na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine bila je otvorena obrazovna Laboratorija za zaštitu životne sredine "Docent dr Milena Dalmacija".

Suđenje za požar u "Kontrastu" u Višem sudu u Novom Sadu počelo je krajem januara, a optužnica tereti vlasnika lokala Alojza Ganića, zakupce diskotete Slavišu Stanišića i Dejana Ratkovića i električara koji je bio angažovan na održavanju objekta, Miroslava Papugu.

Tokom glavnog pretresa svedočilo je i troje inspektora protivpožarne zaštite, prema čijem iskazu su prilikom ranijih kontrola "Kontrasta" utvrđivani nedostataci u protivpožarnoj zaštiti.Po njihovim tvrdnjama, nedostajala je i projektno-tehnička dokumentacija, zbog čega su podnošene krivične prijave protiv vlasnika objekta.

Sva četvorica optuženih negirali su krivicu za požar.Porodice šestoro mladih ljudi, žrtava tragičnog požara, ističu da bi na optuženičkoj klupi trebalo da su nađu i inspekcijske službe i vatrogasci.

Jedna od pevačica u diskoteci je tokom sudskog pretresa izjavila da su se te noći na bini nalazile dve plesačice koje su u rukama imale baklje.

Prema svedočenju, jedna plesačica je baklju ispustila ili bacila, baklja se kotrljala po bini i pala ispod bine, a potom se video (ili osećao) dim. Članovi "Akapulko benda", koji je trebalo da nastupi te tragične večeri, govorili su o neispravnosti vatrogasnog aparata i o tome da su konobari počeli da gase požar.

U Novom Sadu su se tokom poslednjih pet godina dogodila još dva požara sa ljudskim žrtvama, oba u ugostiteljskim objektima, 2007. i 2008. godine. U kafiću "Laundž" u centru Novog Sada 17. februara 2008. godine poginulo je osam osoba, a u podmetnutom požaru u hotelu "Putnik" 12. decembra 2007. godine poginulo je troje ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track