PALI CARINICI I ŠPEDITERI: Prikriveni agent raskrinkao šverc

PALI CARINICI I ŠPEDITERI: Prikriveni agent raskrinkao šverc

Crna Hronika -
Policija uhapsila grupu od 14 carinika i špeditera zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za dva miliona evra

BEOGRAD - Dolijali!Dejan Stanišić i Nikola Stojsavljević uhapšeni su zajedno sa još 12 saučesnika u akciji „Učitelj“, među kojima su i sedmorica carinika, kao i više službenika Ministarstva finansija i špeditera, zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je na uvozu robe iz Kine oštetila Srbiju za oko dva miliona evra! Oni su osumnjičeni da su kineskim državljanima omogućili da robu nezakonito uvoze po nižim cenama.- Robu kupljenu u Kini prevozili su brodovima u Rijeku, a odatle kamionima u Srbiju. Prilikom prenosa preko granice podnosili su lažnu dokumentaciju u kojoj je pisalo da umesto tekstilne robe uvoze pločice, voće i nameštaj, za koje se plaća višestruko manja carinska osnova - kažu u MUP Srbije.Policija sumnja da su oni od 1. januara 2012. do 31. marta 2013. godine uvezli 94 kontejnera garderobe iz Kine. Kontejneri nisu proveravani, tako da je roba s lažnim papirima prolazila granicu i završavala u Beogradu i drugim gradovima.U hapšenju ove grupe presudnu ulogu imao je prikriveni islednik koji je glumio da je deo bande.- On je sve vreme od njih prikupljao informacije i dostavljao ih policiji. Nakon što je prikupljeno dovoljno dokaza, članovi grupe su uhapšeni. Imamo dokaze da su oni uvezli robu za koju su platili carinu i PDV u ukupnom iznosu od oko 58 miliona dinara iako je trebalo da plate 258,5 miliona dinara - kaže sagovornik Kurira iz policije. (na. s.)

Kurir 2. 7. 2009.
Kurir 2. 7. 2009.

Spisak uhapšenih1. Dejan Stanišić2. Nikola Stojsavljević3. Nenad Miodragović4. Igor Filipović5. Duško Trkulja6. Aida Beganović7. Igor Subotić8. Boško Šuša9. Dragica Lazić, carinik10. Mirjana Dakić, carinik11. Vladimir Perunović, carinik12. Jamini Munira, carinik13. Vladan Petković carinik14. Bane Ivović, carinik

Pokušali da unište dokazeTužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je juče da je nekoliko osumnjičenih uoči hapšenja pokušalo da uništi dokaze o kriminalnim aktivnostima!- Zbog najave da će biti pokrenuta istraga carinski službenici Dragica Lazić i Mirjana Dakić, kao i Igor Filipović, Igor Subotić i Boško Suša iz „Global špeda“, pokušali su da unište dokumentaciju o nezakonitom uvozu robe. Oni su juče ujutru zatečeni u magacinu špedicije „Global šped“ i intervencijom policije sprečeni u svojoj nameri - potvrdio je za Kurir tužilac Miljko Radisavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja