Život konja vredi ko četiri policajca!
Foto: Marina Lopicic

Verovali ili ne

Život konja vredi ko četiri policajca!

Crna Hronika -
Srpska policija plaća 15.000 evra osiguranje za životinje, dok za svoje službenike daje svega 4.000 evra i tako, kako smatraju radnici MUP, ponižava ljude koji rade vrlo težak i rizičan posao

BEOGRAD - Konji su plemenite životinje!Život policajca vredi manje od života policijskog konja ako je suditi po osiguranju kojim je MUP Srbije u slučaju nesreće obezbedio svoje životinje i svoje službenike. Naime, životno osiguranje za službenog konja iznosi 15.000 evra, a za policajca svega 4.000 evra! Poređenja radi, zemlje EU za osiguranje jednog policajca plaćaju 400-500 hiljada evra.- Na osnovu ovoga jasno se vidi koliko se u Srbiji poštuje život srpskog policajca i kolika je njegova vrednost - rezignirano kaže jedan policajac.U praksi ovaj „cenovnik“ u stvari znači da ukoliko ugine službeni konj, MUP Srbije dobija od osiguravajućeg društva 15.000 evra, a kad umre policajac, njegova porodica dobija 4.000 evra.- Kako god se okrene, porodica je uvek na gubitku. To je ponižavajuće ako se zna koliko je težak i rizičan policijski posao. Zbog toga svi u policiji smatramo da bi ova nepravda morala pod hitno da se ispravi - priča naš sagovornik.Da visina polise osiguranja mora što pre da se izmeni smatra i Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS). On kaže da je to nedopustivo i da će taj sindikat uticati na to da se nepravda što pre ispravi.- To je strašno! Ko to određuje koja je cena ljudskog života? Ne znam na osnovu čega je donet takav parametar, ali mi ćemo se boriti da se to promeni - kaže Mijailović i dodaje da bi trebalo da se ugledamo na zemlje EU u kojima je osiguranje po jednom policajcu 100 puta više nego u Srbiji.- Činjenica je da su to uređene zemlje koje imaju jaku ekonomiju i da naš MUP ima mnogo problema, ali to ne bi trebalo da bude opravdanje. Tačno je da je deo tih službenih konja kupljen u Velikoj Britaniji i da su to rasni, skupi konji, pa pretpostavljam da je na cenu osiguranja uticala i ta činjenica, ali bi država ipak trebalo više da ceni čoveka koji je spreman da život da za mir i bezbednost - navodi on.

Manje vrede iako hapse najgore kriminalce
Manje vrede iako hapse najgore kriminalce

PSS se bori za porodice policajaca- PSS je uspeo da se izbori da u kolektivni ugovor ubaci i stavku da se u slučaju stradanja policajca na zadatku njegovoj porodici dodeli 36 prosečnih plata u MUP. Uz te plate, porodica dobija i 4.000 evra osiguranja. Daćemo sve od sebe da i ta suma bude veća - kaže Mijailović.

MUP Srbije ćutiMUP Srbije zvanično nije hteo da nam odgovori na koji način se određuje cena osiguranja službenih konja i policajaca. Oni takođe nisu odgovorili ni na pitanje ko je u ime MUP ovlašćen da potpisuje ugovore s osiguravajućom kućom s kojom sarađuje, kao i na pitanje koliko radnih sati godišnje imaju konji, a koliko policajci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track