Najnovije vesti

Ivanov: Preko Kosova godišnje prođe 60 tona heroina

Narkotici

Ivanov: Preko Kosova godišnje prođe 60 tona heroina

Crna Hronika
13:20h
Kosovo glavni tranzitni put za drogu iz Avganistana za Evropu i preko njega godišnje prođe 60 tona heroina vrednog više od tri milijarde evra, izjavio je Direktor ruske Federalne službe za borbu protiv trgovine narkoticima Viktor Ivanov

MOSKVA - Direktor ruske Federalne službe za borbu protiv trgovine narkoticima Viktor Ivanov izjavio je da je Kosovo glavni tranzitni put za opojne droge iz Avganistana za Evropu i da preko Kosova godišnje prođe 60 tona heroina vrednog više od tri milijarde evra.

Ivanov je sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović potpisao u Moskvi Plan o zajedničkim aktivnostima dve službe u borbi protiv nedozvoljenog prometa opojnih droga.

MUP Srbije već je dostavio podatke o osobi osumnjičenoj za trgovinu narkoticima koja je na poternici izdatoj od MUP-a Srbije i zatražio pomoć ruske Službe u pronalaženju te osobe, rekao je Ivanov, ne navodeći o kome se radi.

Ivanov je ukazao da je u poslednjih pet godina Kosovo postalo glavni tranzitni put za opojne droge iz Avganistana namenjene tržištu Evrope, precizirajući da preko Kosova godišnje prođe 60 tona heroina vrednog više od tri milijarde evra.

Direktor ruske Federalne službe za borbu protiv trgovine narkoticima je rekao da u svetlu tih činjenica razume napore Vlade Srbije da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu.

Državni sekretar Vladimir Božović kazao je da organizovane kriminalne grupe na Kosovu čine sve da ostvare milijarde evra profita iz trgovine narkoticima i ocenio da taj profit "sigurno biva upotrebljen za ostvarivanje i političkih ciljeva".

Božović je rekao i da se kroz dijalog Vlade Srbije sa Prištinom u Briselu želeo dati doprinost bezbednosti i borbi protiv trgovine opojnim drogama, ali da "izgleda da prištinska strana nema sluha da to čuje".

Planom o zajedničkim aktivnostima dve službe u borbi protiv nedozvoljenog prometa opojnih droga u naredne dve godine, koji su potpisali Ivanov i Božović, definišu se konkretne aktivnosti i oblici saradnje, između ostalih i razmena podataka o osobama za koje se sumnja da se bave trgovinom narkoticima, podataka o kanalima i putevina droge.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...