Najnovije vesti

Mladić ulaže prigovor na Karadžićev zahtev da svedoči
Foto: Reuters

Mladić ulaže prigovor na Karadžićev zahtev da svedoči

Crna Hronika
Advokati su u pismu timu Karadžićeve odbrane, između ostalog, naveli da je Mladićevo fižicko i psihičko zdravlje loše i da je "jedva u stanju da podnese i svoje suđenje, pa ni to ne uvek uspešno

HAG - Zastupnici odbrane generala Ratka Mladića uložiće prigovor na zahtev Radovana Karadžića za izdavanje naloga koji bi Mladića obavezao da u julu ove godine svedoči u Karadžićevu odbranu, objavljeno je danas u Tribunalu.

"Dopuštenje da se odgovori na zahtev je u interesu pravde i pomoglo bi Veću u donošenju odluke", ističu branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović.Karadžić je zahtev za izdavanje obavazujućeg naloga tražio zbog Mladićevog odbijanja da dobrovoljno svedoči.

Advokati su u pismu timu Karadžićeve odbrane, između ostalog, naveli da je Mladićevo fižicko i psihičko zdravlje loše i da je "jedva u stanju da podnese i svoje suđenje, pa ni to ne uvek uspešno".

Postupci protiv bivšeg predsednika Republike Srpske i bivšeg komandanta Vojske RS, u Tribunalu se vode po gotovo identičnim optužbama.Karadžić je, između ostalog, naveo da bi Mladić mogao da potvrdi da "nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata" i da ga bivši komandant VRS "nikada nije obavestio, ni usmeno ni pismeno, da su zarobljeni muslimani u Srebrenici ubijeni, da bivaju ubijani, ili da će biti ubijeni".

Pre Mladića, Karadžićev poziv da dobrovoljno svedoče o srebreničkim događajima odbili su i general Radislav Kristić, protiv koga je pokrenut postupak za nepoštovanje suda, njegov prethodnik na mestu komandanta Drinskog korpusa VRS, general Milenko Živanović, kome je sud u utorak uputio obavezujući nalog, te general Zdravko Tolimir i pukovnik Ljubiša Beara.

Odbrana generala Radivoja Miletića obavestila je Karadžićev tim da bi on pristao da svedoči samo uz obavezujući nalog suda.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...