TUŽILAŠTVO BIH: Uhapšen predsednik Federacije Živko Budimir

Zvanična potvrda

TUŽILAŠTVO BIH: Uhapšen predsednik Federacije Živko Budimir

Crna Hronika -
Hapšenje Budmira usledilo je zbog optužbi za primanje mita za pomilovanja osuđenika

SARAJEVO- Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru rano jutros uhapsili su predsednika Federacije BiH Živka Budimira.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je informaciju da je predsednik Federacije BiH Živko Budimir danas uhapšen, a osim njega uhapšeni su i predsednik Komisije za pomilovanja FBiH Hidajet Halilović i savetnik predsednika FBiH Petar Barišić.

Oni su uhapšeni zajedno sa još 16 osoba, a nalaze se pod istragom da su počinili kaznena dela: zloupotreba položaja ili ovlašćenja, protivzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizovani kriminal i neovlaštena trgovina narkoticima.

Posle hapšenja, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA.

Naime bosanski mediji ranije su uveliko javljali da se Živko Budimir iako se pozvao na imunitet od krivične odgovornosti, koja mu preti za primanje mita zapravo nema na to pravo, jer prema Zakonu o pomilovanjima FBiH predsednik i potpredsednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi kantonalnih vlada, mogu se pozvati na imunitet jedino od građanske odgovornosti.

Prema nezvaničnim informacijama kada su istražioci SIPA-e ušli u kabinet predsednika FBiH, zatekli su i Asima Sarajlića, potpredsednika SDA.

Pored Budimira uhapšen je i njegov savetnik Petar Barišić, zatim predsednik Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde te više osoba koje su posredovale u pomilovanjima.

Kako javlja dopisnica "Avaza" iz Mostara, dok je trajala policijska akcija, šefu kabineta Živka Budimira Vinku Drinovcu je pozlilo na sednici Vlade FBiH, zbog čega je morala intervenisati Hitna pomoć.

Oko 14 časova istražitelji SIPA u dvorište uvezli su vozilo koje je bilo parkirano ispred zgrade Predsjednoštva BiH. Reč je o skupocenom vozilu "hyundai EQUUS" čiji pretres je trajao više od sat vremena i fotografisali njegovu unutrašnjost nekoliko puta pre nego što je vraćeno Budimiru.Hapšenje Budmira navodno je usledilo zbog optužbi za primanje mita za pomilovanja osuđenika, a pred zgradom Vlade Federacije stigla je i Hitna pomoć. Neki bosanski mediji javljaju da su u toku pretresi Budimirovih prostorija u sedištu predsednika Federacije BiH.

Iz Tužilaštva je žurno svim medijima poslan je dopis da po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašteni policajci Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Istovremeno u toku je akcija i na području Širokog Brijega gdje su navodno, predmet obrade kompanije iz vlasništva porodice Ivanković – Lijanović, odnosno porodica zamenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

U Mostaru se i dalje obavljaju pretresi u zgradi Vlade Federacije BiH, a još uvek nikome nije dozvoljeno da napusti pomenutu zgradu. Podsećamo, u Mostaru je danas održana hitna sednica Vlade Federacije BiH tako da se tamo nalaze svi ministri i premijer.

U Širokom Brijegu se vrši pretres firme Bernina, koja se bavi veleprodajom voća i povrća.U međuvremenu, dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović demantovao je informacije da su pretreseni njegova kancelarija u zgradi Vlade FBiH, te privatno imanje porodice Lijanović na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu.

Kako saznajemo, slučaj vode tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković.

Portparolka predsednika Federacije Laura Bošnjak je izjavila, međutima da se Budimir nalazi u zgradi Predsedništva BiH, gde je i smeštena kancelarija predsednika Federacije, i da SIPA vrši pretrese i određene istražne postupke.

Naime radi se o operativnim akcijama kodnih naziva "Memory", "Patriot" i "Pravda", navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Ovom akcijom obuhvaćeno je više desetina osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije - podmićivanje i krivičnih dela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, te neovlaštenom trgovinom narkoticima i organiziranim kriminalom.

Cilj ovih istražnih aktivnosti je otkrivanje koruptivnih krivičnih dela čiji su počinioci najviši funkcioneri Federacije BiH, saopštenoeno je iz Tužilaštva BiH.

Da podsetimo, od 435 zahteva za pomilovanje osuđenika, Budimir je uvažio 162, među kojima je bio i zahtev Merseda Hadžića zvanog Švajarac. On je u KPZ u Zenici izdržavao kaznu od 2,5 godine za pokušaj ubistva. Pre nekoliko dana zahtev za rešavanje spora sa Budimirom, a kada su u pitanju pomilovanja, Ustavnom sudu uputio je potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Izvor blizak istrazi rekao je banjalučkom "Glasu Srpske" da je oko tridesetak pripadnika SIPA navodno upalo na hitnu sednicu vlade FBiH koja se održava u Mostaru.

Tužilac za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupcije Tužilaštva BiH Oleg Čavka potvrdio je danas da su u toku istražne radnje, ali nije želo da da više informacija o tom slučaju, pa ni da potvrdi da li je predsednik Federacije BiH Živko Budimir uhapšen.

"Mogu samo da potvrdim da sprovodimo istražne radnje, i to za koruptivna krivična dela", rekao je Čavka. On je najavio da će više informacija biti poznato posle 17 sati.

Povodom današnje akcije kojom se rasvetljava i dokazuje kriminalno i delovanje predsednika Federacije BiH Živka Budimira, Ministarstvo bezbednosti BiH i ministar Fahrudin Radončić s velikim zadovoljstvom javno čestitaju na uspešnoj istrazi agencijama za sprovođenje zakona, odnosno OSA-i i SIPA-i. Njihov profesionalizam i predanost na ovom predmetu, koji se radi već duže vreme, doveli su do toga da nadležni tužioci, koji takođe zaslužuju čestitke, sa dovoljno dokaza mogu ući u procesuiranje počinjenih krivičnih dela. Ministarstvo bezbednosti BiH nedavno je konstatovalo da se u bezbednosnim i pravosudnim strukturama BiH, napokon počeo stvarati efikasan sistem i ambijent koji će dovesti do energičnog sankcioniranja svih počinitelja krivičnih djela, bez obzira o kome je reč ili na kojoj funkciji se nalazi. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i njihovo nepokolebljivo otkrivanje i dokumentiranje i dalje će biti apsolutni prioritet agencija za sprovođenje zakona, kaže se u saopštenju Ministarstva bezbednosti BiH.

Mikulić: Budimir po Ustavu nema imunitetMinistar pravde Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Zoran Mikulić potvrdio je danas novinarima u Mostaru da, prema Ustavu, predsednik Federacije BiH Živko Budimir ne može da ima imunitet od krivičnog gonjenja i može biti uhapšen.Premijer FBiH Nermin Nikšić podržao je aktivnosti koje sprovodi Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ali je naglasio da niko nije kriv dok se to ne dokaže.Nikšić se oglasio saopštenjem za javnost, a u kojem se, navodi da nije tačno da je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sednice Vlade FBiH najavio da će uslediti hapšenje Budimira.Ministar kulture i sporta Salmir Kaplan izjavio je da ministri Vlade FBiH koji su prisustvovali vanrednoj sednici u Mostaru nisu imali informacije o upadu SIPA i Tužilaštva BiH u zgradu Vlade FBiH sve dok ih o tome nije obavestio premijer Nikšić. Pozvani su, kako je istakao, da se strpe dok se završi pretres u zgradi.Vlada FBiH u Mostaru je deblokirana nešto pre 17 sati, pretres je završen, a mesto događaja napustila je i državna tužiteljka Diana Kajmaković, koja nije davala izjave.

Tanjug

http://www.youtube.com/watch?v=7tfrFGFdRJc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track