Advokati Luke Bojovića ulažu žalbu na njegovo izručenje Srbiji

Advokati Luke Bojovića ulažu žalbu na njegovo izručenje Srbiji

Crna Hronika -
Tek nakon okončanja drugostepepne procedure biće doneta pravosnažna odluka o izručenju ili neizručenju, a eventualno izručenje Bojovića Srbiji moraće da sačeka i okončanje sudskog postupka koji se protiv njega vodi

BEOGRAD - Španski advokati Luke Bojovića uložiće žalbu na prvostepenu odluku Krivičnog veća Višeg suda u Madridu da se on izruči Srbiji, rekao je Bojovićev branilac iz Beograda Dragoslav Ognjanović koji ne očekuje skoru ekstradiciju svog branjenika.

Tek nakon okončanja drugostepepne procedure biće doneta pravosnažna odluka o izručenju ili neizručenju, precizirao je Ognjanović. On je ukazao da će nakon te odluke eventualno izručenje Bojovića Srbiji morati da sačeka i okončanje sudskog postupka koji se protiv njega, kao i još dvojice sa njim uhapšenih 9. februara 2012. u Valensiji.

Bojoviću, Vladimiru Milisavljeviću i Siniši Petriću se u Madridu sudi zbog nedozvoljenog držanja oružja i opiranja hapšenju.Ukoliko bi u tom postupku bio osuđen na izvesnu kaznu zatvora, Španija bi ga zadržala dok u toj državi ne izdrži kaznu, rekao je Bojovićev branilac i naglasio da je za sve te odluke potrebno vreme i da se izručenje u svakom slučaju ne očekuje uskoro.Srpsko Ministarstvo pravde je prošle godine u martu zatražilo izručenje Bojovića zbog sumnje da je 2004. organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih telohranitelja Dejan Živančević i Milutin Jovičić, kao i za ubistvo Branka Jevtovića Jorge 2004. u Beogradu.

Španski sud je odobrio izručenje prvostepenom odlukom po tom delu srpskog zahteva, kao i zbog upućivanja na izdržavanje kazne zatvora 15 meseci na koju je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja pištolja i falsifikovanja isprave.

Luka Bojović se, inače, protivi izručenju u Srbiju, jer strahuje za svoj život, a te sumnje je potvrdila likvidacija njegovog brata Nikole Bojovića 29. aprila u centru Beograda, koji navodno nije imao veze sa kriminalom.

Luku Bojovića, španska policija uhapsila je u Valensiji februara 2012. godine, zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem.Od pripadnika ove grupe, Srbija jedino nije tražila izručenje Mijanovića.Srpsko ministarstvo pravde nedavno je potvrdilo da će Milisavljević biti izručen Srbiji pošto se okonča krivični postupak protiv njega.Luka Bojović je napustio Srbiju juna 2010. godine, nedugo posle hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na srpsko-hrvatskoj granici.Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica i podignuta optužnica zbog sumnje da je 2004. organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih telohranitelja.

Bojovića je sa ovim ubistvima povezao Kalinić, koji je Srbiji izručen iz Hrvatske 25. avgusta 2010.Kalinić je sa Bojovićem došao u sukob 2009. godine. Srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo zemunskog klana posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a da je svoju moć učvrstio nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track