Izricanje presude stečajnoj mafiji u sredu 15.maja

Izricanje presude stečajnoj mafiji u sredu 15.maja

Crna Hronika -
Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj završnoj reči predložilo sudu da glavne optužene osudi na maksimalne kazne predviđene zakonom do 12 godina, kao i da onima, koje osudi na kazne preko pet godina zatvora, odredi pritvor kako ne bi pobegli do pravosnažnosti presude

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu izreći će u sredu, posle sedam godina od pokretanja postpuka, prvostepenu presudu grupi poznatoj kao "stečajna mafija" na čelu sa nekadašnjim predsednikom Trgovniskog suda u Beogradu Goranom Kljajevićem.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj završnoj reči predložilo sudu da glavne optužene osudi na maksimalne kazne predviđene zakonom do 12 godina, kao i da onima, koje osudi na kazne preko pet godina zatvora, odredi pritvor kako ne bi pobegli do pravosnažnosti presude.

Odbrana je mahom negirala optužbe i tražila oslobađajuće presude. Posebno su advokati optuženih insistirali na preciziranju optužnice s obzirom da većina optuženih više ne odgovara za krivično delo zloupotreba službenog položaja već za zloupotrebe odgovornog lica koje je uvedeno u krivični sistem 15. aprila.

Tužilaštvo to, međutim, nije uradilo, ali je sud najavio da će svoju presudu prilagoditi izmenama zakona.Na tu presudu i optuženi i tužilaštvo moći će da se žale Apelacinom sudu u Beogradu.Maksimalnu kaznu zatvora tužilaštvo je predložilo za bivšeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, bivšeg direktora Kreditno eksportne banke Sekulu Pjevčevića, bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, koj je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu, i advokata Nemanju Jolovića.

Za bivšeg stečajnog upravnika "Rada" Miljka Živojinovića, koji je, takođe, u bekstvu tražena je kazna ne manja od 10 godina zatvora, a za nekadašnju direktorku "Poštanske štedionice" Jelicu Živković do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je, takođe, predložilo i novčano kažnjavanje i oduzmanje imovinske koristi.U odštetnom zahtevu Poštanska štedionica traži 909.608.780 dinara i 3.684.214 evra, a "C market" 1,7 milijardi dinara.

Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007.Preciziranom optužnicom koja je sa 200 skraćena na 79 strana, tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od više krivičnih dela, i štete koja se optuženima prvobitno stavljala na teret kao u slučaju prodaje KEB banke, oštećenja Fonda za razvoj Srbije, Poštanske štedionice, Ineksa.

Tužilaštvo je, takođe, odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović-Brašnjević i sada su njom obuhvaćena 34 okrivljena.

Prvi na optužnici označen je Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i nekadašnja direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Protiv Kljajevića je sredinom aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu povodom sumnji da je učestvovao u zloupotrebama oko privatizacije "Sartida".

Istraga se vodi u tom slučaju i protiv Nemanje Kolesara i Branislava Ignjatovića već je u toku istraga u tom predmetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track