TUZLANSKA KOLONA: 21 godina od zločina

Godišnjica

TUZLANSKA KOLONA: 21 godina od zločina

Crna Hronika -
Šetnjom, paljenjem sveća i polaganjem belih ruža, oko stotinu članova porodica poginulih vojnika odali su poštu palim borcima JNA

TUZLA - Pod jakim policijskim obezbeđenjem, oko stotinu članova porodica poginulih vojnika JNA iz Bijeljine danas je u Tuzli obeležilo 21. godišnjicu stradanja pripadnika JNA u Tuzli - tuzlanske kolone, u kojoj je iz zasede ubijeno 54 vojnika.Šetnjom, paljenjem sveća i polaganjem belih ruža, odali su poštu stradalim vojnicima JNA, a delegaciju Vlade RS predvodio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić.Đokić je rekao da je kolona 15. maja krenula u mirno povlačenje kada je napadnuta.Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS, broj ubijenih, čija se imena tačno znaju, je 54, a 44 lica su evidentirana kao ranjena, mada je procenjeno da ih ima više.Skup su obezbeđivale jake policijske snage MUP-a Tuzlanskog Kantona, a saobraćaj u ulici Armije BiH je bio obustavljen.

Trideset pripadnika 92. motorizovane brigade JNA ubijeni su prilikom povlačenja iz Tuzle, a sahranjeni maja 2002. godine, na 10. godišnjicu zločina, u spomen-kosturnicu na groblju Pučile u Bijelijini.Taj ratni zločin je izvršen 12 dana posle zločina u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu, kada su "zelene beretke", "Patriotska liga" i TO BiH ubile 42 vojnika JNA.Haški tribunal je u slučaju "Tuzlanska kolona" za četiri osobe dao oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično delo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.Međutim, Tužilaštvo BiH je prekinulo istragu protiv Selima Bešlagića i drugih u ovom slučaju.

Starešina MUP-a BiH Ilija Jurišić je za ratni zločin u Tuzli prvostepenom odlukom Okružnog suda u Beogradu, septembra 2009. osuđen na 12 godina zatvora, a 2010. je tu odluku poništio Apelacioni sud, pa je zakazano novo suđenje u prvostepenom veću Specijalnog suda u Beogradu.Ponovljeno suđenje Jurišiću počelo je u julu 2011. i trajalo do pred kraj 2012. godine, kada je privremeno odloženo zbog bolesti optuženog, a nastavljeno je i prekinuto februara ove godine. Jurišiću je odobreno da se brani sa slobode i do sada se odazivao pozivima na ročišta.Krajem februara u Beogradu je održan sastanak delegacija tužilaštava BiH i Srbije o primjeni Protokola o saradnji između tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, među kojima je i slučaj "Tuzlanska kolona". Jurišić je prvostepenom presudom bio proglašen krivim zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe.

On se tereti je da je kao starešina MUP-a, po naredbi nadređenog oficira, bošnjačko-hrvatskim jedinicama naredio napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz tog grada.

http://www.youtube.com/watch?v=nxfcfcPbjx4
http://www.youtube.com/watch?v=sLXEoulyo4w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track