PANIKA NA KOSOVU: Euleks hapsi zločince iz OVK!

Ratni zločini

PANIKA NA KOSOVU: Euleks hapsi zločince iz OVK!

Crna Hronika -
Euleks je saopštio da je uhapšeno pet bivših pripadnika OVK osumnjičenih za krivična dela ratnog zločina tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Među optuženima je i ambasador u Tirani Sulejman Selimi

PRIŠTINA - Došlo vreme da polože račune.

Euleksova policija, u saradnji s jedinicom za specijalne operacije Kosovske policije (ROSU), uhapsila je u četvrtak petoricu pripadnika tzv. dreničke grupe osumnjičenih za krivično delo ratnog zločina.

Među njima su i nekadašnji komandanti OVK Sami Ljuštaku i Fadilj Demaku, a optužnicom je obuhvaćen i njihov nekadašnji „kolega“ Sulejman Selimi, sada kosovski ambasador u Tirani.

Euleks je saopštio da je uhapšeno pet bivših pripadnika OVK osumnjičenih za krivična dela ratnog zločina tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Euleks je saopštio da je petorka optužena da je počinila krivična dela ratnih zločina u vidu povreda telesnog integriteta i ugrožavanja zdravlja civila u pritvorskom centru OVK u Likovcu u opštini Srbica, na severu Kosova i Metohije.

Protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ratni zločin ubistva jednog civila, a hapšenja su izvršena po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj istražuje tužilac Euleksa iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova.

Podignute su optužnice i protiv neimenovanog telohranitelja premijera Hašima Tačija, zatim Sabita Gecija, kao i Sahita Jašarija, Ismeta Hadže i nekih drugih. Oni su optuženi za torturu, nasilje i zlostavljanje civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1998/99. godine.

Prištinska vlada izrazila je zabrinutost povodom hapšenja nekadašnjih komandanata i boraca takozvane "oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) zbog optužbi za ratne zločine.

"Vlada veruje u pravičnu borbu OVK, koja je doprinela da Kosovo dobije slobodu, nezavisnost i demokratsku državu u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom, SAD i NATO", navodi se u saopštenju. Takođe se ističe da vlada radi na izgradnji i podržava vladavinu zakona, nezavisnu i nepristrasnu funkciju pravosuđa i Euleksa i očekuje da se taj proces odvija na ovim osnovama koje podržava i štiti i demokratski svet.

Dodaje se da "vlada veruje u pravdu i nevinost komandanata i vojnika OVK".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track