Direktor SPS Galeniku ojadio za 5,5 miliona evra?

Odmotava se klupko mućki u bivšem gigantu

Direktor SPS Galeniku ojadio za 5,5 miliona evra?

Crna Hronika -
Iako im je „BG farm“ dugovao 20 miliona evra, rukovodstvo „Galenike“ isplatilo bankama i poštama višemilionske kredite koje je uzelo to preduzeće

BEOGRAD - Svi putevi vode do direktora SPS.Dejan Backović, direktor SPS i bivši predsednik Upravnog odbora „Galenike“, prema informacijama do kojih je Kurir došao, morao je da zna sve o višemilionskim pljačkama ove državne firme! Tome u prilog govori i činjenica da je direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović za sve nabavke u iznosu većem od tri miliona dinara morao da ima saglasnost Upravnog odbora, na čijem je čelu od 2008. bio Dejan Backović!Žiranti dužniku- Da je Backović znao šta se dešava u „Galenici“, pokazuje i podatak da su sredstava obezbeđenja za robu koju je „Galenika“ isporučivala određenim firmama, a koja nikad nisu uplaćena, bile menice. O ovome je morao da odlučuje Upravni odbor, na čijem čelu je bio upravo direktor SPS - otkriva izvor Kurira.Naš sagovornik ukazuje i na nelogičnosti u poslu sa „BG farmom“, kojim je „Galenici“ načinjena šteta oko 25 miliona evra!- „BG farm“ je isključivo radila distribuciju „Galenikinih“ proizvoda još pre dolaska Ognjenovića za direktora. Postojale su neizmirene obaveze, ali je indikativno to što su dolaskom kadrova iz SPS one višestruko uvećane. I ne samo da su uvećane već se nedomaćinski poslovalo. Tako je, iako su „Galenikina“ potraživanja prema „BG farmu“ porasla na više od 20 miliona evra, rukovodstvo „Galenike“, s Ognjenovićem i Backovićem na čelu, prihvatilo da „Galenika“ bude žirant „BG farmu“ - otkriva naš izvor.Sporni kreditiJedan od spornih kredita uzet je septembra 2010., kad je „BG farm“ uzeo milion evra od investicionog fonda koji je poslovao u okviru „Rajfajzen banke“. U oktobru 2010. „Galenika“ je umesto „BG farma“ postala jemac za vraćanje kredita, koji je u decembru 2011. godine vraćen, jer je njima tada račun već bio u blokadi! Osim ovog kredita, „Galenika“ je isplatila kredite „BG farma“ uzete kod Poštanske štedionice (više od dva miliona evra), banke Inteza (1,5 miliona evra) i OTP banke (milion evra).

Nenad Ognjenović
Nenad Ognjenović

Osumnjičeni♦ Nenad Ognjenović, bivši generalni direktor „Galenike“♦ Dragoljub Vučićević, direktor „Velefarma“♦ Miodrag Jeremić, vlasnik livnice „Jeremić“♦ Goran Orlić, zamenik generalnog direktora „Galenike“♦ Dragan Pavlović, vlasnik radnje „Pavlović“♦ Željko Jovović, privredno društvo „Farmanari“♦ Ljubica Prica, privredno društvo „Unihemikom“♦ Milan Vladović, privredno društvo „Trošped trans“♦ Željko Birmančević, sudski veštak

Nema skupštine akcionaraVlada Srbije nikad nije ni imenovala skupštinu akcionara koja usvaja završne finansijske izveštaje.- To znači da je Backović znao šta se dešava jer je potpisivao finansijski izveštaj na kraju godine - kaže izvor.

Backović: Ja sam samo svedok Dejan Backović kaže za Kurir da nije tačno da je on kao predsednik Upravnog odbora morao da bude obavešten o svim nabavkama većim od tri miliona dinara.- To je važilo samo za donacije ili neke popravke i reparacije koje su koštale više od toga - kaže Backović.On ističe da o „slučaju Galenika“ ne može da govori detaljnije.- Biću svedok u tom procesu i nije korektno da o tome pričam u novinama - ističe on, dodajući da je „Galenika“ tužila „BG farm“ za novac koji im duguju, te da o tome postoje svi podaci u pravnoj službi „Galenike“.Na pitanje da li je potpisivao godišnje finansijske izveštaje u kojima je moralo da se vidi na šta je sve novac trošen, Backović je odgovorio:- Pre Upravnog odbora, mišljenje o finansijskom izveštaju davao je Nadzorni odbor „Galenike“. Ako oni kažu da je sve u redu, šta mi možemo drugačije da kažemo - zaključio je Backović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja