Tužilaštvo BiH traži dva meseca pritvora za Živka Budimira

Tužilaštvo BiH traži dva meseca pritvora za Živka Budimira

Crna Hronika -
Produženje pritvora zatraženo je i za Budimirovog savetnika Petra Barišića, kao i za Sauda Kulosmana i Hidajeta Halilovića, takođe osumnjičene u ovoj aferi

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je zatražilo od Suda BiH da za još dva meseca produži pritvor predsedniku Federacije BiH Živku Budimiru, osumnjičenom da je primao mito za pomilovanje osuđenika. Produženje pritvora zatraženo je i za Budimirovog savetnika Petra Barišića, kao i za Sauda Kulosmana i Hidajeta Halilovića, takođe osumnjičene u ovoj aferi. Na ročištu po žalbi Tužilaštva o ukidanju pritvora Budimiru, koje je usledilo posle odluke Ustavnog suda BiH, tužilac Oleg Čavka je kazao da ostaje pri svim ranijim optužbama protiv predsednika Federacije BiH.

"Tvrdim da je puno puta Budimir nasamaren od svojih saradnika, ali je znao da uzimaju novac za pomilovanja i nije reagovao", izjavio je tužilac Oleg Čavka na Sudu i nije direktno optužio Budimira da je lično primao mito.Kako je obrazložio Čavka, tokom višemesečnog prisluškivanja telefonskih razgovora utvrđeni su brojni kontakti vezani za pomilovanja, ali svi ti razgovori još su predmet analiza.On je rekao da je sporno to što je aktuelni predsednik FBiH između ostalog pomilovao i više desetina osoba osuđenih za krivična dela kao što su ubistva ili silovanja.Ipak, osnovni razlog zbog kojeg je tužilac ponovo tražio pritvor za Budimira je činjenica da on poseduje i državljanstvo Hrvatske, pa smatraju da će, ako ostane na slobodi, pobeći u Hrvatsku u pokušaju da izbegne krivični postupak.

Čavka je naveo da je Sudu BiH dostavljena dokumentacija koja dokazuje da su i na koji način osumnjičeni međusobno komunicirali u vezi sa dodelom pomilovanja. Tužilac tvrdi da se Budimir rukovodio isključivo svojim i interesima svojih posrednika, a ne interesima službe. Čavka je još kazao da je Budimir je vodio evidenciju o urgencijama za oko stotinu pomilovanja, među kojima se 50 odnosilo na ubistva, jedan do dva za silovanje, dva za trgovinu drogom, te deset za zloupotrebu položaja. Tužilac Dijana Kajmaković je zahtev za produženje pritvora obrazložila time što Budimir i Barišić imaju i državljanstvo Hrvatske, gde bi mogli pobeći. Ona je dodala i da bi svi osumnjičeni mogli "uništiti dokaze i uznemiriti javnost". Prema njenim rečima, dosadašnji iskazi na desetine svedoka potvrđuju sumnju da su predsednik Federacije i ostali osumnjičeni počinili krivična dela za koja se terete. Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je primio mito za neka od pomilovanja i da je prekršio zakon i zloupotrebio ovlaštenja. Budimir je u u pritvoru proveo skoro mesec dana, a pušten je na slobodu nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju njegovog advokatskog tima kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rešenje o pritvoru, pošto nisu postojali dokazi za njegovo pritvaranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track