SLUČAJ AZOTARA: Počela saslušanja 10 uhapšenih

SLUČAJ AZOTARA: Počela saslušanja 10 uhapšenih

Crna Hronika -
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio je da je policija privela u tužilaštvo na saslušanje i podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenih kojom ih tereti da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja

BEOGRAD - U Tužilaštvu za organizovani kriminal počela su saslušanja deset osumnjičenih za zloupotrebe prilikom prodaje regresiranog i neregresiranog mineralnog đubriva "HIP Azotara" Pančevo koji su danas uhapšeni u nastavku postupka koji je započet u novembru prošle godine hapšenjem bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i njegovih saradnika.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio je da je policija privela u tužilaštvo na saslušanje i podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenih kojom ih tereti da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i tako oštetili budžet Srbije i "HIP Azotaru" za 350 miliona dinara.

Prijava je podneta protiv privatnog preduzetnika "Agencije za kompjutersku obradu podataka i trgovinu na veliko Info-servis" Anitu Matić, zatim Vidoja Tomića, osnivača, direktora i zastupnika "Blistal" d.o.o iz Novog Sada Radoslava Stojanovića, direktora privrednog društva d.o.o. "Mašinoremont" iz Sente Gorana Čolakovića, direktora d.o.o "Kalidus trejd" iz Beograda Čedu Brborića, direktora AD "Podunavlje" iz Beočina Branka Jelića.Privedeni su i osnivač i direktor "Spinel" d.o.o iz Novog Sada Brankica Bilić, ovlašćeno lice za zastupanje rukovođenje i upravljanje poslovanjem "Dis-progres" d.o.o iz Beograda Dragan Šuka, ovlašćeno lice za zastupanje, rukovođenje i upravljanje poslovanjem privrednog društva "Orea" d.o.o iz Vrbasa Predrag Vujačić i osnivač i direktor privrednog društva "Makota" d.o.o iz Čuruga Sreta Miletić.Pored njih, podneta je dopuna krivične prijave i protiv Radosava Vujačića, Mihaila Grujića, Vlade Krkovića, Radivoja Božovića, Dragog Stojakovića, Drage Popina, Milisava Filipovića i Vere Isaković protiv kojih je već u toku krivični postupak zbog nezakonitog korišćenja budžetskih sredstava.

Prema navodima krivične prijave, postoje osnovi sumnje da su, njih 18 osumnjičenih, od 17. decembra 2009. do kraja 2011. godine u Pančevu, Novom Sadu, Beočinu, Somboru, Sremskoj Kamenici, Vrbasu, Senti, Bogatiću postupajući suprotno uredbama Vlade Srbije o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje mineralnih đubriva oštetili budžet Srbije i "HIP Azotaru“ za 350 miliona dinara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 22. maja optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još 20 njegovih saradnika zbog prodaje regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Tom optužnicom okrivljeni se terete da su Azotaru oštetili za oko 25 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja