SUD BIH: Momir Pelemiš oslobođen za ratni zločin

SUD BIH: Momir Pelemiš oslobođen za ratni zločin

Crna Hronika -
Oslobađajuća presuda u ovom predmetu izrečena je usled nedostatka dokaza da je Pelemiš učestvovao u pomaganju pogubljenja više od 1.000 zarobljenih srebreničana u Pilici i farmi Branjevo, u opštini Zvornik, sredinom jula 1995. godine

SARAJEVO - Veće Apelacionog odeljena suda BiH oslobodilo je danas Momira Pelemiša, bivšeg zamenika komandanta Prvog bataljona Prve zvorničke pešadiske brigade VRS, optužbi za pomaganje u genocidu, odnosno u udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Oslobađajuća presuda u ovom predmetu izrečena je usled nedostatka dokaza da je Pelemiš učestvovao u pomaganju pogubljenja više od 1.000 zarobljenih srebreničana u Pilici i farmi Branjevo, u opštini Zvornik, sredinom jula 1995. godine.

Inače, prvostepenom presudom u ovom predmetu od 18. oktobra 2011. godine, koja je u međuvremenu ukinuta, Pelemiš je bio osuđen na 16 godina zatvora.

S obzirom na to da se radi o drugostepenoj presudi, današnja oslobađajuća presuda je i konačna i protiv nje nije dozvoljena žalba.

Pelemišu je u prvostepenom postupku suđeno zajedno sa Slavkom Perićem, pomoćnikom komandanta Prvog bataljona za bezbednost i obaveštajne poslove, koji je onda osuđen na 19 godina zatvora, ali je ta presuda nakon razmatranja žalbe njegovog branioca preinačena u zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina, dok je prvostepena presuda protiv Pelemiša ukinuta te naloženo ponovno suđenje pred Apelacionim većem.

Prema obrazloženju oslobađajuće presude izrečene Momiru Pelemišu, odnosno navodima predsedavajućeg Apelacionog veća, sudije Mirka Božovića, nakon ocene dokaza u ovom predmetu nije bilo moguće van razumne sumnje zaključiti da je Pelemiš imao efektivnu kontrolu, niti nadzor nad Slavkom Perićem i pripadnicima 1. bataljona.

Takođe, kako je rečeno, nije bilo moguće zaključiti ni da je Pelemiš pomagao u udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem su učestvovali oficiri Glavnog štaba VRS-a i viši oficiri za bezbednost, odnosno da je bio svestan tog poduhvata usmerenog na protivzakonito zatvaranje i pogubljenja po kratkom postupku zarobljenih srebreničana.

Apelaciono veće, nadalje, smatra da nije van razumne sumnje dokazana uzročno posledična veza na relaciji nadređeni - podređeni, kao ni to da se Pelemiš angažovao na pomaganju pogubljenja osiguranjem ljudstva, municije, mašina, goriva za utovar i odvoz radi pokopavanja ubijenih.

Rešenjem Suda Pelemišu su u skladu s izrečenom oslobađajućom presudom ukinute ranije izrečene mere zabrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track