KNEŽEVIĆ O KRAĐI ŽITA: Terali smo zeca isterali lisicu!
Foto: Dado Djilas

KNEŽEVIĆ O KRAĐI ŽITA: Terali smo zeca isterali lisicu!

Crna Hronika -
Možemo samo pomisliti šta se događalo prethodnih godina, jer već 10-11 godina nije bilo prave kontrole robnih rezervi, naveo je ministar poljoprivrede

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je da će danas biti završen zapisnik o manjku oko 80.000 tona žita i kukuruza u robnim rezervama i predat nadležnim organima radi utvrđivanja postojanja krivične odgovornosti i najavio nastavak kontrole skladišta i silosa."Oni (policija i tužilaštvo) će preduzeti mere, a mi ćemo kao ministarstvo insistirati da svi oni koji su u lancu doprineli da se tako nešto desi budu sankcionisani na način poučan za sve da se tako nešto više ne ponovi. Mi smo terali zeca, a isterali lisicu", rekao je Knežević.Prema prvim rezultatima, kako je naveo ministar, fali oko 80.000 tona kukuruza i pšenice, što pretvoreno u današnju vrednost na berzi iznosi oko dve milijarde dinara ili 20 miliona evra."Možemo samo pomisliti šta se događalo prethodnih godina, jer već 10-11 godina nije bilo prave kontrole robnih rezervi. Postoji mogućnost da u narednom periodu otkrijemo još malverzacija, jer je kod 27 silosa tokom kontrole bilo manipulacija robom. Moguće je da ova krađa bude i mnogo veća i mnogo pogubnija po samu državu", napomenuo je Knežević.On smatra da "manipulacija robom ne može da bude slučajna"."Može da bude neki izuzetak, ali to je postalo pravilo. Za vreme te kontrole od 20-ak dana i dalje su se radile transakcije s tom robom i to ćemo ispitati do kraja".

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goran Knežević izjavio da postoje podaci da su u 26 skladišta robnih rezervi vršene transakcije u trenutku dok je u njima sprovođena kontrola i da to ukazuje da je verovatno bilo neregularnosti u radu Robnih rezervi.

"Da su transakcije vršene u jednom, dva ili tri skladišta moglo bi se reći da se radi o slučajnosti, ali to nikako nije slučaj ako se u trenutku vršenja kontrole transakcije obavljaju u 26 skladišta", rekao je Knežević dodajući da prve procene govore da je u skladištima Robnih rezervi manjak od oko 80.000 tona kukuruza i pšenice.

Komentarišući eventualni način na koji je vršena krađa iz skladišta, on je ocenio da je u pitanju nebriga nadležnih koji je trebalo to da kontrolišu.Ministar smatra da se tu radi o velikim malverzacijama i pretpostavlja da su skladištari, pošto su pokušali da izbegnu rezultate istrage, imali podršku "u prethodnom vremenu i da ih je ih neko iz sistema - Direkcija za robne rezerve, policija ili pravosuđe, prećutno puštao da rade takve stvari"."Mi to nećemo da trpimo. Presekli smo i imaćemo vrlo brzo rezultate", poručio je Knežević.

Knežević je najavio da će zapisnik komisije koja je vršila kontrolu danas biti gotov, te da će posle toga moći detaljnije da se priča na tu temu.Na pitanje šta je učinjeno u Ministarstvu poljoprivrede da se smanje troškovi, što je sugestija vlade, Kneževcić je rekao da nije stiglo takav nalog, ali da je jasno da su namere vlade da do kraja godine uredi potrošnju i znatno smanji troškove.

To će, prema njegovima rečima, biti i tema sednice vlade u ponedeljak.

"Ono što je nezgodno u Ministarstvu poljoprivrede je činjenice da je 95 odsto davanja iz ministarstva direktno namenjeno poljoprivrednicima i da bi eventualna smanjenja mogla pogoditi i njih", kazao je Knežević.

Govoreći o zastoju u isplati subvencija za mleko, Knežević je kazao da postoje određeni problemi, odnosno, da je Ministarstvo deponovalo u državnu kasu tri milijarde dinara za isplatu subvencija i da se na tu isplatu čeka nakon završetka priče oko rebalansa budžeta.Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će grad formirati komisiju koja će izvršiti kontrolu rada Robnih rezervi Grada Novog Sada.

Vučević i Knežević obišli su danas domaćinstvo Dragana Radića, jednog od najvećih proizvođača kupusa u Futogu.

Veljović: Intenzivna kontrola poslovanja robnih rezerviPolicija vrši intenzivnu i sveobuhvatu kontrolu poslovanja Robnih rezervi i u konsultacijama sa Tužilaštvom za organizovaniu kriminal će preduzeti odgovarajuće mere, izjavio je danas direktor policije Milorad Veljović.

On je rekao u parlamentu i da su provere poslovanja Robnih rezerve proistekle iz svega onog što policija radi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Činjenica je da će nam provere koje vrši ministarstvo poljoprivrede u okviru svoje nadležnosti pomoći rasvetljavanju kompletno svih eventulanih zloupotreba u Robnim rezervama", rekao je Veljović.

On je naveo i da policija "već par meseci" kontroliše poslovanje Robnih rezervi i da je "taj posao otvoren u dogovoru sa nadležnim tužilaštvom".

"Očekujem narednih meseci epilog svega toga a policija će na osnovu izvršenih provera i u konsultacijama sa nadležnim tužilaštvom, a pre svega sa Tužilaštvom za organizovani kriminal preuzeti odgovarajuće mere", rekao je Veljović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track