Nastavlja se saslušanje uhapšenih za Luku Beograd

Nastavlja se saslušanje uhapšenih za Luku Beograd

Crna Hronika -
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će saslušanja koja su počela kasno sinoć nastavljaju i danas

BEOGRAD - U Tužilaštvu za organizovani kriminal danas se nastavljaju saslušanja osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, čime je država oštećena za više od 5,7 miliona evra.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će saslušanja koja su počela kasno sinoć nastavljaju i danas.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je saslušanje bivših direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i Gorana Mrđe, kao i nekadašnjeg direktora Akcijskog fonda Srbije Aleksandra Gračanca, izjavio je danas tužilac Miljko Radisavljević. Radisavljević

Bivši ministar privrede i privatizacije Predrag Bubalo, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja načinivši propuste u nadzoru nad prodajom državnih akcija Luke Beograd, kao i još sedam osoba privedeni su u nastavku rasvetljavanja zloupotreba u 24 sporne privatizacije.

Bubalo je saslušan sinoć i negirao je da je zloupotrebio službeni položaj propuštanjem nadzora nad prodajom državnih akcija Luke Beograd, rekao je njegov branilac Zoran Ateljević.

"Bubalo je negirao sve navode policijske krivične prijave i izričito se izjasnio da nije kriv. Rekao je da je svoju funkciju vršio u skladu sa zakonom, savesno i odgovorno", naveo je njegov branilac.

Bivši ministar, je u odbrani, prema rečima njegovog advokata, rekao da nije imao "umišljajna" saznanja o bilo kakvim protivpravnim radnjama drugih lica u vezi sa privatizacijom Luke Beograd, niti o realnoj ili bilo kakvoj drugoj vrednosti akcija.Pored Bubala, radna grupa Uprave kriminalističke policije, u tužilaštvo koje će sprovesti istragu privela je na saslušanje bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića (58), bivšeg izvršnog direktora te agencije Gorana Mrđu (43), bivšeg direktora Centra za tržište kapitala u toj agenciji Alekseja Misailovića (44), bivšeg direktora Akcijskog fonda Srbije Aleksandra Gračanca (49).

Privedeni su i bivši direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović (43), bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobac (69) i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac (66).

Oni se sumnjiče da su od marta 2004. godine do 30. septembra 2005. godine izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.Osumnjičeni se terete da, suprotno zakonskim i podzakonskim aktima i internim propisima Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, nisu izvršili analizu ponuđene cene za kupovinu akcija i vrednosti akcija "Luke Beograd".

Bubalu se stavlja na teret da je kao ministar za privredu, iako je znao da je knjigovodstvena vrednost akcija ispod realne vrednosti, da je u toku nova procena i da se očekuje znatno veća vrednost akcija, nije naložio stručnim službama Ministarstva da izvrše nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda.

Na teret mu se stavlja da je propustio da naloži da se preispitaju odluke i nalog za prodaju akcija, da zahteva izveštaje i podatke na osnovu kojih su donete odluke i nalog, da upozori na uočene nepravilnosti i odredi mere i rok za njihovo otklanjanje i koristeći druga opšta ovlašćenja u nadzoru nad radom, predloži vladi mere za koje je ovlašćen, i tako spreči da se realizuje prodaja akcija iz paketa Akcijskog fonda.

Osumnjičeni se terete da su omogućili da knjigovodstvena vrednost utvrđena 1998. godine bude iskorišćena kao kriterijum minimalne cene kod ponude za preuzimanje, koja je u trenutku podnošenja ponude za preuzimanje bila niža od realne vrednosti akcija.

Na taj način su, kako se sumnja, prijavljeni omogućili kompaniji "Vorldfin" da kupi akcije "Luke Beograd" po ceni znatno nižoj od stvarne vrednosti, čime je toj kompaniji pribavljena korist od najmanje 5.700.920 evra, na štetu budžeta Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja