KAPETAN DRAGAN: Ginuo sam za Srbiju, a sam se branim!

KAPETAN DRAGAN: Ginuo sam za Srbiju, a sam se branim!

Crna Hronika -
Dačić mi je obećao da će mi pomoći rečima: „Izdrži, ne može ovo još dugo da traje. Nikad mi se više nije javio, kaže bivši komandant Knindži

“Već sedam godina sam u zatvoru u Australiji zbog lažne optužbe Hrvatske da sam ratni zločinac. Razočaran sam u državu koja mi do sada nije pružila nikakvu pomoć. Ginuo sam za Srbiju, ali su me svi zaboravili. Borim se sam da me ne izruče Zagrebu. Ležim nevin i trunem u zatvoru, iako mi nije ni suđeno ni presuđeno”.

Ovim rečima svoju ispovest počinje Dragan Vasiljković (59), poznatiji kao Kapetan Dragan, iz zatvora “Silvervoter” kod Sidneja. Kapetan Dragan kaže da ge posebno boli neispunjeno obećanje premijera Srbije Ivice Dačića.- Dačić me je pozvao telefonom kad je boravio u Australiji prošle godine. Razgovarali smo 15 minuta, obećao je da će Srbija učiniti sve za mene. Delovao mi je iskreno. Rekao mi je: “Čim se vratim u Srbiju, videću kako možemo da ti pomognemo. Izdrži, ne može ovo još dugo da traje“. To mi je dalo nadu – kaže Kep, pa nastavlja:

- Međutim, vreme prolazi, pomoć od države ne stiže. Sad se pitam za šta sam se borio?! Vratio sam se iz inostranstva da pomognem Srbima. Imao sam karijeru, ugled, bogatsvo, ali sam ipak otišao da zaštitim narod u Krajini. Država je pomogla haške optuženike, ali ne i mene. Hrvatska je ozbiljno ušla u ovu priču i čini sve da me Australija isporuči. Srbija mi je okrenula leđa – kategoričan je kapetan Dragan.

- Nažalost, za mene rat još traje! Jedini sam politički zatvorenik u Australiji. Ovde sam u zatvoru s mafijašima i ubicama. Dve godine sam bio u samici. Zdravlje mi je ozbiljno narušeno, u ćeliji zna da bude i 45 stepeni! Uhapšen sam zbog poternice Hrvatske o navodnim ratnim zločinima. Neverovatno je da sam bio svedok u Hagu, da u to vreme protiv mene nije pokrenut nikakav postupak – priča Vasiljković.

- Kad sam se vratio, u Australiji sam živeo normalno. Onda se pojavio tekst u novinama kako “Australijom slobodno šeta ratni zločinac”. Ubrzo je stigao i zahtev iz Hrvatske. Iako Australija dosad nije izručivala svoje državljane, ipak su doneli odluku da me isporuče. Očigledno je da je problem to što sam Srbin i što sam unapred osuđen za ratni zločin – smatra Dragan.

On ukazuje da je Australija jedna od retkih razvijenih zemalja u kojoj ne postoji deklaracija o ljudskim pravima.- Ovde je moguće da nevin čovek leži u zatvoru sedam godina bez optužnice, bez presude ili verodostojnih dokaza. Ipak, ne odustajem od borbe. Imam veliku podršku moje supruge Nade, brata Kiće, porodice, prijatelja i srpske zajednice u Australiji. Čitam, pišem i sviram gitaru u ćeliji. Smejem se bar 10 puta dnevno – kaže, pa dodaje:- Imam prijatelje čak i ovde. Živim svaki dan kao da je jedini. Ne nosim sat, sa zida sam već odavno skinuo kalendar! - Svima je jasno da moj slučaj nije lične prirode i dokle god se lično bavim njim, ne mogu da očekujem velike promene. Moj slučaj se mora rešiti na nivou država. Neće valjda dugo, nadam se da ću doživeti slobodu. Čekam konačnu odluku Federalnog suda o mojoj sudbini – poručuje Kapetan Dragan, zatvorenik pod brojem 396047.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track