ZAVRŠENO SUĐENJE: Pop Peranović čeka presudu u petak

ZAVRŠENO SUĐENJE: Pop Peranović čeka presudu u petak

Crna Hronika -
Poslednjeg dana ročišta, nakon dodatnog usaglašavanja stavova veštaka, završne reči dali su advokati optužbe i branjenika. O svom postupku izjasnio se i okrivljeni Peranović i zakleo se na Sveto pismo da nije imao nameru da ubije štićenika svog centra

ŠABAC - Suđenje suspendovanom svešteniku Branislavu Peranoviću, okrivljenom za ubistvo štićenika centra za odvikavanje od droge, Nebojše Zarupca, završeno je danas u šabačkom Višem sudu. Veće petorice sudija o kazni će se izjasniti u petak, 21. juna, u 13.00 sati, rečeno je u tom sudu.

Poslednjeg dana ročišta, nakon dodatnog usaglašavanja stavova veštaka, završne reči dali su advokati optužbe i branjenika. O svom postupku izjasnio se i okrivljeni Peranović i zakleo se na Sveto pismo da nije imao nameru da ubije štićenika svog centra.

Po rečima advokata porodice Zarupca, Dušana Pašića, patolozi su usaglasili stav da je smrt nastupila usled batinanja, te je zatražio najstrožu kaznu za ubistvo na svirep način.

"Saslušana su dva veštaka - patologa koji su potvrdili da je smrt nastala nasilnim putem usled lakih i teških telesnih povreda koji su u zbiru izazvali krvarenje, gubitak svesti i ugušenje želudačnim sokom. Smatram da je sve to dovoljno za minimalno 25 godina zatvora, iako je za to delo predviđena kazna do 40 godina", naveo je Pašić.

Advokat okrivljenog Ilija Radulović ostao je pri stavu da je smrt Zarupca nastala kao posledica nužne odbrane i tražio je oslobađajuću presudu.

On je naveo da je Peranović pokušao da štićenika koji je bio u apstinencijalnoj krizi, spreči da napusti kamp i da kriminalom dođe do narkotika jer nije imao novac.

Radulović je ponovio da su 22 štićenika koja su prekinula lečenje, umrla od prekomerne količine droge.

Po optužnici, suspendovani sveštenik Branislav Peranović je 6. avgusta u svojoj kući u Jadranskoj Lešnici naneo veći broj udaraca štapom i pesnicama Nebojši Zarupcu što je izazvalo unutrašnje povrede, povraćanje i gušenje želudačnim sokom.

Protiv njega je podignuta optužnica za teško ubistvo, za šta je kazna 10 do 40 godina zatvora. Zarubac je bio štićenik u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje" koji je osnovao i vodio Peranović, od ranije poznat po batinanju štićenika lopatom u sličnom centru u Crnoj Reci.

Peranović se tada branio tvrdeći da je "to deo terapije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track