EKSPLOZIJA U NS: Bokanov auto razneo bombaš u belim rukavicama
Foto: Saša Popović

Podmetnuta bomba

EKSPLOZIJA U NS: Bokanov auto razneo bombaš u belim rukavicama

Crna Hronika -
Povređena je dvoje prolaznika, a automobil je uništen. Zasad se ne zna da li je direktor JP Urbanizam bio meta napada
1 / 17 Foto: Nikola Milićević

NOVI SAD - Nepoznati počinilac postavio je eksplozivnu napravu ispod službenog automobila direktora Javnog preduzeća „Urbanizam“ Tomislava Bokana koja je detonirala jutros oko 10.15 časova, u blizini kafića "Hogar" u naselju Grbavica.

Prema prvim informacijama, najverovatnije je reč o ručnoj bombi M-52. Kako Kurir nezvanično saznaje, dva prolaznika su povređena, a automobil je uništen. Na licu mesta je viđen i direktor JP „Urbanizam“ Tomislav Bokan, čiji je to bio službeni auto, ali zasad još nema informacija da li je on koristio automobil, te da li je on bio meta napada.

Eksplozija se dogodila nedugo pošto je Bokanov vozač Vlajko Milenović dovezao službeni automobil ispred kafića u kojem je trebalo, kako sam navodi, da se sretne sa bratom kako bi mu dao kesu s lekovima za majku. Dok je sedeo i pio kafu, automobil je iznenada eksplodirao.

Očevidac napada Jasmina Ž. ispričala je da je jasno videla napadača koji je imao svetle oči, visine između 180-190 centimetara sa belim rukavicama na rukama i kačketom na glavi. U jednom trenutku su im se čak sreli i pogledi, pre nego što je on zamakao u jednu od susednih ulica gde mu se gubi svaki trag.

Bokan koji je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Urbanizam", u čijem vlasništvu je i automobil pod koji je bačena bomba, tvrdi da postoji dovoljno dokaza da se počinilac otkrije, jer, kako je rekao, "postoje očevici koji su ga jasno videli, a i ceo Bulevar kojim se počinilac udaljio sa mesta događaja pokriven je kamerama".

"Imam razloga da sumnjam da ovaj slučaj ima političku pozadinu. Pre dva dana, na prostorijama pokreta Dinara-Drina-Dunav čiji sam predsednik, ispisani su grafiti "Dođoši marš iz Novog Sada i Vojvodine" i "Smrt dođošima", a sada je i bačena bomba pod moj službeni automobil.

Poručujem svima koji su izabrali takav način borbe da nas neće uplašiti i da ćemo i dalje raditi na promociji jedinstva srpskog naroda", rekao je Bokan.

U ovom bombaškom napadu na svu sreću nije bilo poginulih, a dvoje povređenih prebačeni su u Klinički centar Vojvodine. U ovom napadu oštećeno je i desetak automobila.

U napadu je povređena je B. L. (47) iz Novog Sada, kojoj su lekari konstatovali povrede butine i ona je posle ukazane lekarske pomoći puštena na kućno lečenje. Muškarac P. K. (63) iz Novog Sada zadobio je teže povrede. On se prema poslednjim informacijama nalazi van životne opasnosti ali će biti zadržan na bolničkom lečenju.

Bokan je postao direktor ovog preduzeća nakon promene vlasti u Novom Sadu, u septembru prošle godine. On je bio nosilac izborne liste Romske demokratske partije koja u Skupštini grada Novog Sada ima šest odbornika.

Tomislav Bokan ( Foto: Nikola Milićević)
Tomislav Bokan ( Foto: Nikola Milićević)

Gradonačelnik osudio postavljanje bombe u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je danas osudio podmetanje bombe. "Očekujem da se počinioci ovog krivičnog dela pod hitno privedu licu pravde i da se pošalje jasna poruka kriminalcima i nasilnicima. Ne smemo dozvoliti da na ulicama zavlada bezakonje, a posebno ne da se usred dana, dok ljudi obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, u Novom Sadu događaju eksplozije", naveo je Vučević.

Ovaj incident osudio je i Gradski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) i zatražio da počinioci budu što pre otkriveni. Tomislav Bokan je odbornički mandat u Skupštini grada Novog Sada osvojio na listi Romske demokratske stranke, a on je i predsednik nedavno osnovanog Pokreta Dinara-Drina-Dunav.

Pre desetak dana su na zgradi u kojoj se nalaze prostorije SPO i Pokreta Dinara-Drina-Dunav osvanuli grafiti mržnje protiv došljaka. Na zgradi su sprejom bile ispisane parole: "Smrt dođošima" i "Dođoši marš iz Novog Sada i Vojvodine".

http://www.youtube.com/watch?v=Z89KLmX45cg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track