Apelacioni u sredu razmatra žalbe Kalinića i Simovića!

Apelacioni u sredu razmatra žalbe Kalinića i Simovića!

Crna Hronika -
Apelacioni sud će na sednici koja će iz bezbednosti biti održana u Okružnom zatvoru razmatrati presudu na 40 godina robije na koju su osuđena dvojica zemunaca zbog serije ubistava i otmica

BEOGRAD - Sudsko veće Apelacionog suda u Beogradu razmatraće sutra na javnoj sednici presudu kojom su na po 40 godina zatvora osuđeni Miloš Simović i Sretko Kalinić zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", nakon ponovljenog suđenja pred Specijalnim sudom.

Specijalni sud im je odobrio ponavljanje suđenja jer su tokom sedmogodišnejg bekstva i skrivanja, pravosnažno bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora od 40 godina.

Nakon ponovljenog postupka taj sud je krajem prošle godine, potvrdio tu pravosnažnu presudu, odnosno odlučio je da ostaje na snazi presuda kojom su Simović i Kalinić bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora pred tim sudom.

Na sutrašnjoj sednici koja će biti održana u Okružnom zatvoru u Beogradu iz bezbednosnih razloga sud će razmatrati njihove žalbe, a potom na ne javnom delu sednice odlučiti da li će presudu potvrditi, preinačiti, ili samo otvoriti glavni pretres i doneti konačnu odluku.

Pravosnažna presuda kojom su Kalinić i Simović ranije osuđeni u odstutstvu na maksimalnu zakonsku kaznu, shodno zakonu, ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.Kalinić i Simović su posle sedam i po godina bekstva, uhapšeni u junu 2010, a sud im je na njihov zahtev dozvolio obnovu procesa, jer im se sudilo u odsustvu.

Kako je tokom prvobitnog procesa utvrđeno, a presudom potvrđeno, Simović i Kalinić su zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Kalinić je, prema pravosnažnoj presudi, bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.Uloga Miloša Simovica u tim ubistvima bila je da sa još nekoliko pripadnika klana prati žrtve i o njihovom kretanju obaveštava Kalinića.

U slučaju ubistva Branislava Lainovića Dugog njihove uloge su bile zamenjene.Simoviću i Kaliniću prošle godine Apelacioni sud je potvrdio presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đindića.Simović se u noći izmedu 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina, od ubistva premijera Đindica 12. marta 2003.Kalinić je 8. juna 2010. godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji.

On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.

Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kome su, zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.Kalinić, kao i njegov saučesnik Željko Milovanović, je oslobođen optužbi za pokuš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track