APELACIONI: Ukinut kućni pritvor Gorici Petković!

APELACIONI: Ukinut kućni pritvor Gorici Petković!

Crna Hronika -
U rešenju Apelacionog suda navodi se da se optužena Gorica Petković, posle pet godina bekstva, dobrovoljno javila Policijskoj upravi Smederevo 5. decembra 2010, da ima stalno prebivalište u Smederevu, a da je u Crnoj Gori bila na lečenju, a ne u bekstvu

SMEDEREVO - Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu ukinut je pritvor Gorici Petković iz Smedereva optuženoj za više zloupotreba službenog položaja i davanja mita.

Bivši referent republičke filijale PIO fonda u Smederevu, pravnik Gorica Petković, osuđena je u decembru 2011. prvostepenom presudom zbog zloupotrebe položaja i falsifikovanja dokumenata na osam godina zatvora.

Ona je, prema proceni suda, omogućila nekolicini osiguranika nelegalne invalidske penzije.

Gorica Petković je do okončanja suđenja provela 20 meseci u pritvoru.Njeni branioci nudili su porodičnu kuću optužene vrednu oko 500.000 evra i prihvatanje elektronske narukvice kao garanciju da će se odazvati sudu, ali Viši sud to nije prihvatio.

U rešenju Apelacionog suda navodi se da se optužena Gorica Petković, posle pet godina bekstva, dobrovoljno javila Policijskoj upravi Smederevo 5. decembra 2010, da ima stalno prebivalište u Smederevu, a da je u Crnoj Gori bila na lečenju, a ne u bekstvu.

Ti razlozi su doveli do ukidanja pritvora koji je određen rešenjem Vrhovnog suda Srbije i više puta produživan rešenjima Višeg suda u Smederevu, rekao je sudija Dragoslav Milanović.

Nekadašnji smederevski Okružni sud je u slučaju nelegalnih invalidskih penzija, krajem septembra 2005. godine, podigao optužnicu protiv 32 osobe, od toga 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna i njihovih pomagača koji su, prema optužnici omogućili većem broju osoba da nelegalno ostvari invalidsku penziju.

Na zatvorske kazne osuđeno je, pored prvooptužene Gorice Petković, još pet lekara i jedan viši referent PIO fonda.Osuđen je lekar Miloš Nikolić na devet meseci zatvora i oduzimanje 1.400 evra, veštak Dragoljub Vukmirović (šest meseci, 600 evra), viši referent PIO fonda u Smederevu Božidar Mirković (devet meseci, 150 evra), lekar veštak prethodne kontrole Živko Tesla (devet meseci), veštak Ratko Durutović (osam meseci) i hirurg Miroslav Mitrović (15 meseci).

Na uslovne kazne od šest do devet meseci na period do dve godine osuđeno je 23 optuženih.U istom predmetu nelegalnih penzija, primanja mita i falsifikovanja službenih isprava, ali po zasebnoj optužnici, sudi se sedam i po godina u Višem sudu u Smederevu gradonačelniku Jasni Avramović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja