Hag ukorio Filu jer je kritikovao presudu Gotovini!

Hag ukorio Filu jer je kritikovao presudu Gotovini!

Crna Hronika -
Haški sud je objavio u petak kako je disciplinska komisija za utvrđivanje odgovornosti beogradskog advokata Tome File zatražila javno objavljivanje odluke o "javnom ukoru"

HAG - Haški sud je objavio u petak kako je disciplinska komisija za utvrđivanje odgovornosti beogradskog advokata Tome File zatražila javno objavljivanje odluke o "javnom ukoru", zbog njegovih izjava u medijima, kao i "neodobrenoj praksi" na sudu kao branitelja, zbog sukoba interesa.

U istupima je, podsećamo, Fila povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pred kraj prošle godine, rekao da je Haški sud doprinio sataniziranju Srbije u međunarodnoj javnosti, kritikujući žalbene sudije kao neiskusne nestručnjake.

S druge strane je poručio – kako će bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske biti osuđeni na doživotne kazne zatvora – zato jer je već tako odlučeno.

Budući da je Fila bio registrovan kao haški branitelj, Haški sud je smatrao da je time povredio profesiju i naneo štetu ugledu suda gde je radio pa je formirana komisija koja je procenila povredu dužnosti. Uz to obavljao je dužnost branioca uporedo sa dužnostima – savetnika u Vladi Srbije.

Fila je u žalbi opisao optužbe, u odgovoru na zahtev za formiranje komisije - kao osvetu Sekretara suda, odnosno njegovog predsjednika Džona Hokinga "jer ga ne trpi što je predugo tu i previše pamti i govori istinu“. Takođe je napomenuo kako mu je tim postupkom onemogućeno zastupanje bivšeg premijera tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem – Gorana Hadžića.

Fila je naknadno u medijima izrazio i mišljenje kako je previše kažnjen, pitajući se pri tom – što bi bilo da je tek izneo optužbe na račun predsednika suda Teodora Merona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track