DIRLJIV SUSRET: Kaćin zagrljaj mi je najveća nagrada!
Foto: Nemanja Pančić

Devojčica zahvalila svom spasiocu

DIRLJIV SUSRET: Kaćin zagrljaj mi je najveća nagrada!

Crna Hronika -
Policajac Marko Jankov (24) sa sredine kanala Vizelj u Borči dovukao čamac u kojem je bila nemoćna i uplakana Katarina Stojković (8)

BEOGRAD - Drama se lepo završila.- Igrala sam se s drugaricom pored kanala i videla čamac vezan za drvo. Palo mi je na pamet da uđem u njega, ne znam zašto... Čamac se iznenada pokrenuo i počeo brzo da se udaljava od obale, a ja sam se mnogo uplašila! Nisam znala šta da radim, jer se strašno ljuljao i drmusao... Mislila sam da ću upasti u vodu, upetljati se u travu i udaviti se... Počela sam da plačem i da dozivam u pomoć, a onda se pojavio policajac.Veslao lopatomOvo je juče za Kurir ispričala osmogodišnja Katarina Stojković, koju je prekjuče iz plastičnog čamca, koji je plutao kanalom Vizelj u Borči, spasao policajac Marko Jankov (24). Dan kasnije, mladi policajac i devojčica ponovo su se našli na kanalu, gde se zahvaljujući Markovoj hrabrosti nije dogodila tragedija.- Kad sam došao s kolegama, čamac je otplovio oko 150 metara od mesta gde je bio vezan, a devojčica je u njemu stajala, vrištala i zapomagala. Nisam mnogo razmišljao jer je struja vukla plovilo sve dalje... Otrčao sam do obližnjeg kajakaškog kluba i uzeo kajak. Nisam imao veslo, pa sam desetak metara veslao lopatom, a onda se i ona slomila, pa sam nastavio da veslam rukama - priča Marko.Uprkos poteškoćama, hrabri mladić uspeo je da stigne do male Katarine i spreči da se čamac prevrne.- Da je Kaća upala u vodu, ne znam šta bi bilo... Kanal je na tom mestu dubok tri i po metra i pun je trave, tako da bi se i odličan plivač teško snašao - objašnjava Jankov i dodaje:- Katarina je plakala i drhtala kao prut. Kad me je ugledala, ozarila se i jako me je zagrlila... Dete bukvalno nije htelo da se odvoji od mene! Popričao sam s njom, uspeo sam malo da je smirim. Laknulo je i meni i njoj. Drago mi je što je Katarina dobro, a njen zagrljaj i osmeh su mi najveća nagrada.I ja ću biti policajacKad je sve bilo gotovo, Katarina je obećala mami i policajcu da joj više neće pasti na pamet da sama dolazi na kanal, a kamoli da ulazi u čamac.- Ničeg se više nisam plašila kad je Marko došao po mene. Zajedno smo rukama veslali do obale, a ja sam ga zamolila da ni slučajno ne zove mamu i tatu jer će me grditi - kaže Katarina i dodaje:- Marko i ja smo sada drugari, a kad porastem, biću policajac, imaću značku i pomagaću ljudima u nevolji kao i on!

Katarina: Kad je Marko došao, ničega se više nisam plašila
Katarina: Kad je Marko došao, ničega se više nisam plašila

Katarina je nestašnaKatarinina majka Ivana kaže da joj je ćerka nestašna i živahna, ali da nije očekivala da će se njen nestašluk pretvoriti u pravu dramu.- Pitala me je da izađe iz kuće da se igra s drugaricom i ja sam je pustila, a onda me je, posle nekog vremena, uplakana i usplahirena pozvala telefonom i rekla mi: „Mama, dođi brzo po mene, ja sam na kanalu“. Pretrnula sam od straha - kaže Ivana.

Marko je i ranije pomagao ljudimaMarko Jankov, koji u PS Borča radi kao pripravnik svega pet meseci, kaže da je devojčica imala sreće što je baš on naišao, jer je dve i po godine trenirao veslanje u kajakaškom klubu u Borči.- Kad god vidim da je nekome potrebna pomoć, priskočim i pomognem. Tako sam neku devojku izvlačio iz smrskanih kola posle udesa, a jednog astmatičara sam reanimirao kad mu je pozlilo na ulici. To nije ništa čudno, to mi je posao - kaže Marko.

http://www.youtube.com/watch?v=DPmGLTBzfJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track