Najnovije vesti

Niko nije kriv za paljenje džamije, Kimiju 4 meseca robije!

Suđenje u Palati pravde

Niko nije kriv za paljenje džamije, Kimiju 4 meseca robije!

Crna Hronika
Iako je sud doneo oslobađajuću presudu za paljenje Bajrakli džamije 2004.godine sudsko veće je Miloša Radisavljevića Kimija, njegovog oca Radeta i Bojana Hrvatina osudio na 4 meseca zatvora za učešće u grupi koji su povredili policajca

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu nikog od 10 optuženih nije osudio za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004. godine.

Trojicu od deset optuženih, Miloša Radisavljevića Kimija, njegovog oca Radeta i Bojana Hrvatina sud je osudio je na po 4 meseca zatvora za učešće u grupi koja je u neredima u noći između 17. i 18. marta povredila 20 policajaca od kojih dvojicu teže. Ostalih sedam optuženih je oslobođeno svih optužbi.

Sudija je rekla da je ključno za presudu trojki bilo što ih je svedok prepoznao kao deo grupe koja je napala dvadesetoricu policajaca, koji su tom prilikom teško povređeni.

Osuđeni imaju pravo da podnesu žalbu u roku od osam dana.

Optuženi za paljenje Bajrakli džamije pored Radisavljevića, oca i sina, i Horvatina bili su i Stefan Čubrović, Goran Mitić, Vladan Broćić, Nikola Marinković, Borisav Mitrašević, Jasmina Došen i Stefan Radević. Miloš Radisavljević Kimi, jedan je od vođa navijača Partizana, koji je odležao kaznu zbog pretnji Brankici Stanković, novinarki Insajdera.

U njegovu odbranu je tokom suđenja za paljenej Bajrakli džamije stao i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić, tvrdeći da je Radisavljević sprečavao napad na džamiju, pa je i pravni zastupnik Islamske zajednice u Srbiji tražio od suda da ga oslobodi krivice.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, u demonstracijama koje su u Beogradu izbile zbog nasilja nad Srbima na Kosovu.

Tada je provaljeno u dvorište, razbijeni su prozori i zapaljena džamija. U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga, a iz džamije je ukradeno 50.000 evra.

Optuženima se na teret stavljalo da su u Gospodar Jevremovoj ulici, gde se nalazi džamija, učestvovali u skupini koja je zajedničkim delovanjem zapalila džamiju, pričinivši tako štetu od 23 miliona i 650 000 dinara, oštetili okolna vozila i unuštili inventar iz džamije. U optužnici se navodi da su okrivljeni Miloš Radisavljević, njegov otac Rade, Bojan Hrvatin iz grupe demonstranata gađali kamenicama kordon policije, pa su policajci iz kordona ispalili gumene metke, od kojih je jedan pogodio okrivljenog Mitraševića u nogu.

Ubrzo je pod pritiskom demonstranata kordon probijen, a povređeno je više od 20 policajaca. Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 vrednih knjiga.

Sudija je posebno naglasila da je ovaj slučaj poznat kao "suđenje za paljenje džamije", iako se optuženi terete za učešće u grupi koja je povredila dvadeset policajaca.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...