Bratanac Žarka Lauševića tukao Srbina, pretili mu smrću
Foto: Fonet

Napad na turiste u Budvi

Bratanac Žarka Lauševića tukao Srbina, pretili mu smrću

Crna Hronika -
Nikola Laušević, agent ANB, i Davor Vuković, činovnik crnogorske vlade, u centru Budve pretukli Srbina Vladimira Ivanovića i Hrvata Stipu Borovca; Zbog tuče nedaleko od plaže sva četvorica završili iza rešetaka i kažnjeni novčano

BEOGRAD - Odeš na letovanje, pa jedva izvučeš živu glavu!Nikola Laušević, agent crnogorske tajne službe, sa svojim prijateljem startovao je u Budvi dve devojke, zatim su njih dvojica njihove momke iz Beograda i Metkovića priveli i pretukli, da bi ih na kraju privela policija, prenele su podgoričke Vijesti. Incident se dogodio u jeku turističke sezone 21. jula. Nikolin stric je, kako saznaje Kurir, poznati glumac Žarko Laušević.Turisti Vladimir Ivanović iz Beograda i Stipe Borovac iz Metkovića posle incidenta morali su da se „pomire“ s pijanim državnim nasilnicima kako ne bi duže zaglavili u zatvoru. Oštre kazneDok je Nikola Laušević službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), drugi napadač Davor Vuković radi u Ministarstvu održivog razvoja.- Vlado i ja smo kažnjeni sa po 250 evra, kao i njih dvojica. Oni su kažnjeni i sa po 50 evra zbog pretnji smrću iako je minimalna kazna 350 evra! Morao sam da pozajmim novac, a sudija je naglasila da pasoše nećemo dobiti dok ne platimo kazne. Ja sam još i dobro prošao, ali je Vladi povređen nos. Devojke su se prepale - izjavio je Borovac za Dubrovački vijesnik.Ivanović je, kako su prenele Vijesti, ispričao da je sve počelo nakon večernjeg izlaska, oko 4.30, kad je krenuo sa Borovcem i devojkama da jedu.- Stali smo kod kioska, a one su nastavile prema plaži. Usput su ih zaustavila dva momka i počela da pričaju s njima. Mi smo im se pridružili, dajući do znanja momcima da su to naše devojke - ispričao je on.Ivanović kaže da su Vuković i Laušević bili vidno pijani.Vadio legitimaciju- Laušević je izvadio službenu legitimaciju Agencije za nacionalnu bezbednost i priveo nas. Vuković je fizički napao mene, a Laušević Borovca. Posle kratkog obračuna policija nas je privela u policijsku stanicu. Tad smo saznali ko su njih dvojica - kaže Ivanović.Ubrzo su im, kako kaže, pripadnici ANB, koji su došli da pomognu svojim kolegama, predložili da se pomire sa Lauševićem i Vukovićem, što su i prihvatili, s obzirom na to da su bili svesni uticaja službenika ANB i produženja pritvora.Nove pretnjeVuković je u hodniku Centra bezbednosti u Budvi pretio Ivanoviću i Borovcu rečima: „Bog vas je spasao večeras, sledeći put ću vas sve pobiti.“ Laušević je dodao: „Samo vas je bog spasao, p.čka li vam materina.“Iz izvora bliskih porodici Laušević Kurir je saznao da je Nikola bratanac poznatog glumca.- Nikolin stric je Žarko Laušević. Ne vidim šta je tu sporno - rekao je izvor blizak porodici Laušević.

Tadić ga pomilovaoŽarko Laušević je 1993. u kafani „Epl“ u Podgorici iz pištolja ubio dvojicu mladića, a trećeg teško ranio. Ubistvima je prethodila svađa između mladića i Žarka i njegovog brata, a glumac je tvrdio da je to uradio braneći brata. Veće Višeg suda u Podgorici 1999. je glumca osudilo na četiri godine zatvora za prekoračenje nužne obrane. Budući da se već tad nalazio u pritvoru duže od četiri godine, odmah je pušten na slobodu. Međutim, presuda je ukinuta 2001. u Vrhovnom sudu Crne Gore, te je Laušević osuđen na 13 godina zatvora. Od 1999. živi u SAD, a krajem 2011. predsednik Srbije Boris Tadić ga je pomilovao.

Disciplinski postupak Iz Agencije za nacionalnu bezbednost Vijestima je potvrđeno da je u incidentu u Budvi učestvovao njihov službenik Nikola Laušević.- U vezi sa slučajem narušavanja javnog reda i mira u Budvi, ANB je protiv Lauševića pokrenuo disciplinski postupak protiv imenovanog, koji je u toku - odgovorili su u ANB, i dodali da njihovi službenici nemaju pravo da zaustavljaju i privode ljude jer nemaju policijska ovlašćenja.

PijaniLaušević je imao 2,03 promila alkohola u krvi, a Vuković 0,75 promila, prema testu izvršenom u policijskoj stanici - naveo je Ivanović.

Prekršajne prijaveSva četvorica su nakon tuče privedeni u policijsku stanicu. Nakon saslušanja, protiv njih su podnete prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira fizičkim napadom. Protiv Lauševića i Vukovića su, nakon privođenja, podnete i prekršajne prijave zbog omalovažavanja i pretnji policajcima u policijskoj stanici - kaže izvor Kurira iz istrage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja