Brzi voz za Bar iskočio iz šina kod Užica: Vozio 20 km na sat?!
Foto: Čitalac Kurira

Nezgoda kod mesta Turica

Brzi voz za Bar iskočio iz šina kod Užica: Vozio 20 km na sat?!

Crna Hronika -
Niko od putnika u punom vozu nije povređen i očekuje se brza normalizacija saobraćaja posle vraćanja iskliznule lokomotive na šine

BEOGRAD - Brzi voz koji je rano jutros u 9.10 krenuo iz Beograda za Bar, oko 13. 30 izlazeći iz Užica iskočio iz šina.

Portpraol železnica Srbije Nenad Stanisavljević u izjavi za portal Kurira potvrdio je da se dogodio incident na pruzi Beograd- Bar oko 13.30 sati između stanica Užice i Stapari, kada je sa šina iskliznula samo jedna osovina lokomotive.

Stanisavljević je dodao da nije u pitanju veliko iskliznuće, kao i da su Železnice Srbije uputile pomoćni voz koji će iskliznutu lokomotivu vratiti ponovo na šine kako bi mogla nesmetano da nastavi put prema Baru.

Nezgoda se dogodila na mestu Turica gde je maksimalna dozvoljena brzina 20 kilometara na čas. U ovom incidentu, niko od putnika u punom vozu nije povređen.

Prema prema još nepotvrđenim informacija najverovatniji uzrok nesreće je dotrajalost šina i pragova.

Stanisavljević je naglasio da vraćanje lokomotive na šine neće trajati dugo, kao i sam prekid železničkog saobraćaja tako da se očekuje njegova brza normalizacija.

Foto: Čitalac Kurira
Foto: Čitalac Kurira

Oko 250 putnika još se nalazi pored voza gde čekaju prevoz do Užica.

- Čeka se pomoćno vozilo iz Požege koje će vagone i putnike vratiti na železničku stanicu u Užice. Potom treba „podići“ lokomotivu na šine, pa i nju vratiti nazad. Trebaće barem par sati da se saobraćaj normalizuje, ispričao je jedan železničar koga smo zatekli u Turici.

Nema naznaka da će saobraćaj na ovom delu pruge uskoro biti ponovo uspostavljen.

- Sedeli smo u vozu i pojma nismo imali zašto kompozicija stoji. Onda su nas drugovi pozvali telefonom i pitali nas jesmo li živi i zdravi. Tek kada su nam rekli da je naš voz iskočio iz šina, o čemu mi pojma nismo imali, postalo nam je jasno otkuda takva pitanja, ispričali su dvojica Beograđana koji se nalaze u havarisanom vozu na dva kilometra od glavne železničke stanice u Užicu.

U podnožje pruge gde je voz iskliznuo iz šina jedan za drugim pristižu taksisti. Očajne putnike, koji više ne mogu da izdrže paklenu vrućinu, prevoze polako u Užice.

- Krenuli smo jutros supurga, ja i naša unuka. Putujemo za Priboj. Tri godine pre ovoga nisam seo u voz, baš zbog katastrofalnog stanja na železnici. Vraćamo se u Užice, čekamo autobus, ako uopšte i budemo imali novca za karte, ispričao je jedan Pribojac.

- Osetila sam samo da je voz naglo ukočio... Neke stvari su popadale sa polica... Nije delovalo strašno... Posle par minuta pogledali smo kroz prozor i videli konduktera i mašinovođu pokraj lokomotive. Krenuli samo na more, pitanje je kada ćemo stići, priča Irena Marković iz Valjeva.

Putnici koji su bili u drugom delu kompozicije kažu da nisu osetili trenutak kada je lokomotiva isklizala iz šine.

- Mislili smo da je crveni signali, ukrštanje ili nešto slično. Tek posle nekoliko minuta pronelo se da je došlo do nezgode i da ćemo još dugo čekati, priča brkati Podgoričanin.

Normalizacija saobraćaja na barskoj pruzi oko 18.00 časova Železnice Srbije saopštile su da se normalizacija saobraćaja na pruzi Beograd-Bar očekuje danas oko 18.00.

Železnice Srbije su saopštile da je Komisija za isleđenje vanrednih događaja odmah izašla na teren i da utvrđuje uzroke iskliznuća lokomotive, a uskoro bi pomoćni voz iz Požege trebalo da počne vraćanje iskliznule lokomotive na šine.

U sastavu voza, kako se precizira, pored lokomotive, bilo je još šest vagona, četiri za prevoz putnika, vagon restoran i vagon za prevoz automobila, i ni jedan od njih nije uskliznuo sa šina.

"Vagoni s putnicima biće vraćeni u železničku stanicu Užice, kako ne bi čekali na otvorenoj pruzi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track