Beba u Narodnom frontu preminula zbog propusta lekara!

Izveštaj Unutrašnje kontrole

Beba u Narodnom frontu preminula zbog propusta lekara!

Crna Hronika -
Provera Kontrola zaključila da je došlo do propusta u postupanju dežurnih lekara tokom praćenja blizanačke trudnoće pacijentkinje

BEOGRAD - Da li će neko konačno odgovarati za smrt deteta?Beba koja je 29. jula preminula u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ umrla je zbog propusta dežurnih lekara, utvrdila je interna kontrola ovog porodilišta! Njihov zaključak je da je Branislava Branković mogla uspešno da iznese blizanačku trudnoću samo da su je lekari porodili carskim rezom dan pre zakazanog termina.Tajni izveštaj- Obe bebe bi se rodile sa slabijom kondicijom, ali ipak žive! - saznaje B92, na čijem sajtu je naznačeno da su oba izveštaja zajedno sa obdukcionim nalazom još pre nekoliko dana predata Ministarstvu zdravlja, ali predstavnici nadležnih institucija o tome zasad ćute.U Ministarstvu zdravlja za Kurir su kratko rekli da oni nemaju takva saznanja.- Na našu adresu još ništa zvanično nije stiglo. Mi ćemo se oglasiti čim budemo imali pravu informaciju, ali zasad nemamo komentar - rekli su iz ovog ministarstva.U GAK „Narodni front“ rečeno nam je da tek u ponedeljak možemo da dobijemo potvrdu ove informacije.- Mi smo ovde samo šefovi obezbeđenja. Zovite dežurnog lekara - rekli su na centrali porodilišta, dok su u ordinaciji dežurnog lekara samo istakli da ne daju izjave.Bez komentaraDušan Stanojević, direktor ove zdravstvene institucije, bio je nedostupan za bilo kakav komentar.Aleksandar Stevanović, direktor KBC „Bežanijska kosa“, rekao je za Kurir da je dobro sprovoditi unutrašnju kontrolu svaki put kad se posumnja u ishod lečenja.- To se stalno radi, a procedura podrazumeva proveru stručnog rada i samog procesa u određenoj zdravstvenoj oblasti - rekao je on.Podsećamo, nesrećni roditelji koji su ostali bez bebe tvrdili su da lekari nisu hteli da obave porođaj tokom vikenda jer je carski rez bio zakazan za ponedeljak ujutru. Zbog toga su se žalili zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja. Najavili su i prijavu policiji, od koje je i tužilaštvo zahtevalo da nabavi obaveštenja koja se odnose na prijem, postavljanje dijagnoze, način lečenja i porođaj.

Potvrđeno... Dežurni lekar „Narodnog fronta“ pogrešio
Potvrđeno... Dežurni lekar „Narodnog fronta“ pogrešio

Lekaru preti osam godina zatvoraPrema Krivičnom zakoniku, lekaru koji počini krivično delo nesavesnog lečenja preti zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.- Ako je pacijent zbog medicinske greške teško telesno oštećen ili mu je zdravlje teško narušeno, za nesavesnog lekara predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora ili od dve do 12 godina u slučaju da zbog njegove greške pacijent umre - neke su od kaznenih mera predviđenih zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track