UHAPŠENO 8 INSPEKTORA: Na lažnim zasadima loze uzeli milion evra

Prevara sa subvencijama

UHAPŠENO 8 INSPEKTORA: Na lažnim zasadima loze uzeli milion evra

Crna Hronika -
Slobode su lišeni Marina Rankov (39) iz Boljevaca, Dragoslav Stevanović (64) iz Beograda, Dejan Vukićević (50) iz Beograda, Dijana Veselinov (60) iz Beograda, Slobodan Matorkić (51) iz mesta Kusadak, Jasmina Ivanović (41) iz Smederevske Palanke, Marina Savić (49) iz Beograda i Nina Nikolić (45) iz Novog Sada, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena i fitosanitarni inspektor Biljana Lukić - Čupković (47) iz Beograda

BEOGRAD - Policija je danas uhapsila 8 fitosanitarnih inspektora koji su zloupotrebom službenog položaja oštetili Ministarstvo poljoprvrede za više od milion evra, saopštilo je to ministarstvo.

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova efikasnom i opsežnom istragom izvršilo je kontrolu predmeta iz 2008. godine na osnovu koje je zajedničkom akcijom suzbijanja zloupotrebe službenog položaja uhapšeno osam fitosanitarnih inspektora.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, osumnjičeni se terete da su pribavili protivpravnu imovinsku korist većem broju fizičkih i pravnih lica i na taj način oštetili Ministarstvo poljoprivrede u iznosu od preko milion evra.

U nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u raspolaganju sredstvima budžeta Republike Srbije policijski službenici UKP MUP-a Republike Srbije i PU u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Višim Javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici su danas lišili slobode osam lica, fitosanitarnih inspektora Ministarstva poljoprivrede, saopšteno je iz MUP-a.

Slobode su lišeni Marina Rankov (39) iz Boljevaca SO Surčin, Dragoslav Stevanović (64) iz Beograda, Dejan Vukićević (50) iz Beograda, Dijana Veselinov (60) iz Beograda, Slobodan Matorkić (51) iz mesta Kusadak, opština S. Palanka, Jasmina Ivanović (41) iz Smederevske Palanke, Marina Savić (49) iz Beograda i Nina Nikolić (45) iz Novog Sada, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena i fitosanitarni inspektor Ministarstva poljoprivrede Biljana Lukić - Čupković (47) iz Beograda zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 KZ i falsifikovanje službene isprave iz čl. 357 KZ.

Osumnjičeni Marina Rankov i Dragoslav Stevanović su nakon donošenja Uredbe za dodelu podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze i hmelja donete od strane Ministarstva poljoprivrede februara 2008. godine, postupajući po zahtevima fizičkih i pravnih lica za dodelu subvencija za zasade vinove loze na području opštine Erdevik u visini od oko 10.000 evra po hektaru, sačinili zapisnike sa neistinitom sadržinom u kojima su naveli da su zasadi formirani od strane podnosioca zahteva i da stiču pravo na dodelu bespovratnih sredstava - subvencija iako podnosioci zahteva nisu zasadili vinovu lozu tako da nisu stekli pravo na subvencije.

Ostali osumnjičeni fitosanitarni inspektori Ministarstva poljoprivrede, koji su bili zaduženi za kontrolu realizacije ugovora od strane korisnika subencije, a koja se odnosi na kontrolu sprovedenih mera nege i zaštite vinove loze u periodu od 2009. godine do kraja 2011. godine, nisu utvrdili činjenično stanje i nisu podneli zahtev za raskid ugovora već su sačinjavali zapisnike o kontroli izlaska na teren i identifikacije parcela, u kojima su navodili da je stanje zasada u dobrom stanju iako su isti bili zapušteni i zarasli u korov.

Na napred opisani način osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist većem broju fizičkih lica (koja su dana 15. jula 2013. godine lišena slobode i nalaze se u istražnom pritvoru Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici) i pravnih lica u ukupnom iznosu od 104.972.850,00 dinara (preko 1.000.000 evra), a sve na štetu budžeta Republike Sbije, odnosno, Ministarstva poljoprivrede, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track