NEMA IZRUČENJA: Francuska ne da crnogorskog Pink Pantera!

Odbijen zahtev Švajcarske

NEMA IZRUČENJA: Francuska ne da crnogorskog Pink Pantera!

Crna Hronika -
Sud je odbio da izruči Tomovića (47) zato što je u trenutku izvršenja krivičnih dela 2011. godine imao francusko državljanstvo, a Francuska ne izručuje svoje državljane

NIM - Francuska je danas odbacila zahtev Švajcarske za izručenje Zorana Tomovića, osumnjičenog člana kriminalne grupe Pink Panter, koji je nedavno uhapšen na jugu zemlje.

Sud je odbio da izruči Tomovića (47) zato što je u trenutku izvršenja krivičnih dela 2011. godine imao francusko državljanstvo, a Francuska ne izručuje svoje državljane.

Sud je za 25. septembar odložio razmatranje zahteva Makedonije za izručenje Tomovića zbog ubistva iz 1993, a za koje je u odsustvu i osuđen.

Istog dana, sud će doneti odluku i o Tomovićevom zahtevu za puštanje na slobodu. Tomović je rođen u Crnoj Gori, a ima francusko i makedonsko državljanstvo. On je uhapšen 19. avgusta nedaleko od Avinjona.

Švajcarske vlasti terete Tomovića za više pljački nakita. Veruje se da je on zajedno sa drugim pripadnicima Pink Pantera učestvovao u spektakularnim krađama luksuznog nakita u Nemačkoj, Austriji, Monaku, Londonu, Tokiju, Parizu i Dubaiju.

Kriminalna grupa Pink Panter ima oko 220 članova iz zemalja bivše Jugoslavije, a poznata je po gotovo filmskim pljačkama luksuznog nakita po celom svetu.

U poslednjh deset godina ta kriminalna grupa pljačkala je uglavnom u Tokiju, Parizu, Sen Tropeu kao i u Nemačkoj i Austriji. Vrednost ukradenog nakita premašuje 250 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track