MARATONSKI PROCES: Jovicu Stanišića čeka još jedno suđenje!

Čekao se povratak iz Haga

MARATONSKI PROCES: Jovicu Stanišića čeka još jedno suđenje!

Crna Hronika -
Stanišićev advokat Vladan Vukčević izjavio je da njegov klijent nije primio još ni optužnicu

BEOGRAD - Prvi Osnovni sud u Beogradu odložio je danas za 4. decembar postupak protiv Živke Cice Knežević, bivše sekretarke Vlade Srbije, Branislava Ivkovića, bivšem funkcioneru SPS-a i Mihalju Kertesu direktoru Savezne uprave Carina i Jovici Stanišiću.

Suđenje je odloženo jer se spisi predmeta nalate u parničnom odeljenju Prvog osnovnog suda.

Sudija Dragomir Gerasimović za sledeće suđenje uputio je poziv Jovici Stanišiću.

Poziv Stanišiću bio je upućen i letos u Haški tribunal, ali ga on nije dobio.

"Stanišić je dobio poziv između dva ročišta. Poziv mu je poslat krajem aprila u Haški tribunal, ali se on u međuvremenu, vratio u Srbiju nakon oslobađajuće presude", kaže izvor iz suda.

Stanišićev advokat Vladan Vukčević izjavio je da njegov klijent nije primio još ni optužnicu. Stanišić se inače tereti da je nezakonito dobio stan iz stambenog fonda Vlade Srbije.

Na suđenju se pojavio Mihalj Kertes koji je poranio u Palati pravde, a nešto pre deset časova stigao je i okrivljeni Branislav Ivković.Na suđenju se nije pojavio Jovica Stanišić bivši šef Srpske službe državne bezbednosti kome optužnica i poziv još nisu uručeni jer se donedavno nalazio u Hagu.

Suđenje grupi bivših funkcionera SPS i JUL-a je odloženo je već jednom jer u sud iz zatvora nije doveden bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes.

Krivično vanraspravno veće ranije je odlučilo da se Mirjani Marković sudi u odsustvu, pošto živi u Moskvi, a njen advokat Zdenko Tomanović uložio je žalbu na to rešenje Apelacionom sudu u Beogradu, koji je odbio žalbu kao neosnovanu.

Grupa je optužena za nezakonitu dodelu stanova tokom 90-tih godina.

Krivično gonjenje Mirjane Marković moglo je da zastari 13. oktobra, pa se tužilaštvo odlučilo na prekvalifikaciju krivičnog dela nezakonitog posredovanja i optužilo je za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodele stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić.

Mirjana Marković optužena je da je u septembru 2000. godine korišćenjem društvenog položaja uticala da Ilona Pešić nezakonito dobije stan, i po toj optužnici prvostepena presuda trebalo bi da bude izrečena do 2012. godine.

Optuženi su i bivši funkcioner SPS-a Branislav Bane Ivković, nekadašnji direktori DIPOS-a Danilo Pantović i Miloš Lončar, službenici u opštini Novi Beograd Miloš Batina i Zoran Perić, bivši službenik Vlade Srbije Petar Zeković i Milutin Milošević.

Protiv Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića raspisana je poternica jer su osumnjičeni i za šverc cigareta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja