Afera Galenika: 5 privedenih za zloupotrebe u prodaji lekova

Akcija u toku

Afera Galenika: 5 privedenih za zloupotrebe u prodaji lekova

Crna Hronika -
Među osumnjičenima je i vlasnik i direktor firmi "BG Farm", "MG Remedi grup", "Akro biotika" i "Higija farm" Mladen Gazikalović

BEOGRAD - U nastavku akcije na suzbijanju korupcije Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Sektorom poreske policije danas su lišili slobode pet osoba, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćeno još jedno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Slobode je lišen vlasnik i direktor privrednih društava "Bg pharm" d.o.o. "MG Remedy group" d.o.o, "Ackrobiotica" d.o.o. i Zdravstvena ustanova - Apoteka "Higija farm" d.o.o. sa sedištem u Beogradu Mladen Gazikalović (55), saopštila je Uprava kriminalističke policije.

Lišeni su slobode i bivši pomoćnik generalnog direktora "Galenika" a. d. Dragan Šebrek (55) iz Zemuna i zamenica direktora privrednog društva "Bg pharm" d.o.o. Milica Mirković (42) iz Beograda.Slobode su lišeni i direktorka privrednog društva "MG Remedy group" d. o. o. Dragana Šutić (41) iz Beograda i odgovorno lice u preduzeću Zdravstvena ustanova - Apoteka "Higija farm" d.o.o. Miroslav Jović (54).

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i bivši direktor "Galenika" a. d. koji se od ranije nalazi u pritvoru Nenad Ognjenović (59) iz Beograda. Osumnjičeni Ognjenović i Šebrek su, kako se navodi, u periodu od 2008-2011. godine kao odgovorna lica privrednog društva "Galenika" a. d. iskorišćavanjem ovlašćenja svojih radnih mesta, vršili mimo zakonskih i podzakonskih akata i utvrđenih procedura koje postoje u privrednom društvu "Galenika", prodaju lekova prirednom društvu "BG pharm".

Oni su zatim naložili zaposlenima u stručnim službama u sektoru finansija - odeljenju za menice oštećene AD "Galenike" da izvrše zamenu valutiranih menica koje su prethodno eskontovali kod poslovnih banaka, novim menicama sa kasnijim rokom dospeća tako da je oštećena AD "Galenika" postala regresni dužnik kod poslovnih banaka koje su primale menice preduzeća "BG pharm" na naplatu, te je vršena naplata sa računa oštećene AD "Galenika" u korist banaka do visine izdate menice zbog nedostatka novčanih sredstava na računima preduzeća "BG pharm".

Osumnjičeni Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović su u navedenom periodu nakon prijema robe od prodavca "Galenika" AD prodali robu krajnjim kupcima, zdravstvenim i apotekarskim ustanovama svoja potraživanja naplatili u celosti, a svoje obaveze po osnovu preuzete robe nisu platili privrednom društvu "Galenika" AD čime su na opisani način pribavili korist naedenim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 34.000.000 evra ,a za koji iznos je oštećena "Galenika".Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu privedeni tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Pripadnici uprave krimininalističke policije nastavljaju rad na otkrivanju i rasvetljavanju svih krivičnih dela izvršenih od strane menadžmenta i odgovornih lica u privrednom društvu "Galenika".

http://www.youtube.com/watch?v=qijaPklZeOY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja