RATNI ZLOČINI: Stražar Hondo negirao mučenje civila!

Slučaj logor Čelebić

RATNI ZLOČINI: Stražar Hondo negirao mučenje civila!

Crna Hronika -
Optuženi Hondo nije isključio da je u logoru bilo maltretiranja i mučenja civila, ali je naglasio da u tome nije učestovovao

BEOGRAD - Bivši pripadnik armije BiH Samir Hondo negirao je danas pred Višim sudom u Beogradu da je, kao stražar u logoru Čelebići kod Konjica, tukao i mučio srpske civile 1992. godine.

Hondo je na početku suđenja rekao da je optužnica Tužilaštva za ratne zločine zasnovana na lažnom iskazu svedoka Zorana Đorića.

Optuženi Hondo nije isključio da je u logoru bilo maltretiranja i mučenja civila, ali je naglasio da u tome nije učestovovao.

On je rekao da ga je Đorić optužio za zločine jer nije pristao da mu da novac.

"On je došao u porodičnu kuću moje setre i zeta i pokušao od mene da iznudi novac samo zato što sam bio stražar. Ja ne krijem da sam bio stražar, ali nikad nikome ništa loše nisam učinio", rekao je Hondo.

Kako je naveo, Đorić je zapretio da će ga prijaviti ukoliko mu ne isplati novac. Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Hondo je po naredbi zamenika komandira logora Čelebić Hazima Delića, učestvovao u batinanju i zatvaranju u šaht 16 civila u kojem su ih, bez dotoka vazduha, držali zatvorene 24 časa.

Izjašnjavajući se o optužbama, Hondo je rekao da nije bio prisutan kada su civili zatvoreni u šaht.

"Bilo mi je žao zatvorenika, nisam ih ja tu doveo, niti sam ih maltretirao, ako sam mogao da im pomognem učinio sam to. Toliko sam kesa sa hranom prebacio preko ograde", rekao je Hondo.

Na početku suđenja, odbrana je predložila sudu da odbaci optužnicu i proglasi se nenadležnim, jer oštećeni u vreme izvršenja krivičnog dela nisu bili državljani Srbije. O tom zahtevu sud će se naknadno izjasniti, jer nije dobio izveštaj o državljanstvu oštećenih.

Optužnicom od 21. maja ove godine, Hondu se stavlja na teret da je tukao civile u špaliru na ulasku u jedan od hangara gde ih je bilo zatvoreno više od 300. On je, prema optužnici, zajedno sa drugim stražarima naredio da oštećeni podignu ruke u vis i oslone se na metalni zid hangara, licem prema zidu i satima ih batinao, nanoseći im telesne povrede. Kako je navelo Tužilaštvo, tokom istrage prikupljeni su dokazi koji ukazuju da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Hondo izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track