SUD: Stanko Subotić od 2012. nije na Interpolovoj poternici!
Foto: Marina Lopičić

Suđenje za šverc cigareta

SUD: Stanko Subotić od 2012. nije na Interpolovoj poternici!

Crna Hronika -
Ministarstvo pravde i državne uprave obavestilo je Viši sud da je Generalni sekretarijat Interpola privremeno blokirao sve informacije koje se odnose na Stanka Subotića, tako da te informacije nisu vidljive u zemljama članicama Interpola

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu saopštio je danas da je 28. avgusta 2012. godine dobio obaveštenje da je Interpol blokirao poternicu protiv biznismena Stanka Subotića Caneta, koja je za njim bila na snazi od 2006. godine.

Ministarstvo pravde i državne uprave obavestilo je Viši sud da je Generalni sekretarijat Interpola privremeno blokirao sve informacije koje se odnose na Stanka Subotića, tako da te informacije nisu vidljive u zemljama članicama Interpola, precizira se u saopštenju povodom tekstova objavljenih proteklih dana u više dnevnih novina u pogledu vremenskog važenja Interpolove poternice.

Shodno navedenom, od 28. agusta 2012. godine rešenje Specjalnog suda o određivanju pritvora Subotiću nije bilo izvršivo van teritorije Srbije, odnosno on nije mogao da bude uhapšen u inostranstvu.

Subotić, kome se do sada sudilo u odsustvu, jer je do jula ove godine bio nedostupan pravosdunim organima Srbije, kada mu je odlukom suda ukinuta poternica i pritvor zamenjen jemstvom, najavio je preko svojih branilaca da će doći na suđenje i izneti odbranu.

Subotić je sedam godina bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. On je 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Odlukom o zameni pritvora jemstvom sud je usvojio, četvrti po redu, predlog Subotićevih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

U decembru 2011. godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosudu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić.

Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.Subotić je u ponedeljak prvi put izneo odbranu pred sudom, negirajući optužbe da je organizator grupe koja je krijumčarila cigarete tokom devedesetih.

Subotić je bio na crvenoj Inerpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006. kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track