Poreska policija oduzela više od 3 tone duvana

40 krivičnih prijava

Poreska policija oduzela više od 3 tone duvana

Crna Hronika -
Nelegalna prodaja cigareta i rezanog duvana ima veliki uticaj na smanjenje priliva u budžet jer je učešće prihoda od akciza u ukupnim prihodima u Srbiji najveće u regionu

BEOGRAD - Koordinacijom poreske policije sa drugim državnim organima koji se bave suzbijanjem nelegalnog prometa robe od početka godine oduzeto je oko 3.304 kilograma rezanog duvana i 4.574 komada razne opreme za korišćenje rezanog duvana, rečeno je u Poreskoj upravi.

Sektor poreske policije je od početka godine do 20. septembra podneo 40 krivičnih prijava za nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe i 136 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, naveli su u Poreskoj upravi.

Predstavnici duvanskih kuća stalno upozoravaju da nelegalna prodaja cigareta i rezanog duvana ima veliki uticaj na smanjenje priliva u budžet jer je učešće prihoda od akciza u ukupnim prihodima u Srbiji najveće u regionu, ali i EU.

Državne finansije Srbije su izuzetno osetljive na promene u visini i naplati akcize ako se ima u vidu da je u 2011. godini 9,3 odsto državnih prihoda poticalo od akciza na cigarete, naveli su ranije predstavnici kompanije Japan tobako internešenal (Japan tobacco international - JTI).

Poređenja radi, u istoj godini učešće akciza u prihodima budžeta u BiH bilo je 6,1 odsto, u Hrvatskoj 3,2 odsto, a u Nemačkoj 1,3 odsto.Kako su naveli u JTI, procenjuje se da će u 2012. i 2013. godini učešće akciza u prihodima u Srbiji biti 11 odsto.

Prema podacima Ministarstva finansija, prihod od akciza u avgustu iznosio je 11,6 milijardi dinara i značajno je niži od prihoda u julu, kada je iznosio 20,7 milijardi, kao i u junu kada je prihod bio 23,8 milijardi.

Visoka naplata akciza na duvanske prerađevine u prethodna dva meseca uzrokovana je utvrđivanjem nove minimalne visine akcize na duvanske proizvode u julu, u skladu sa zakonom.Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, uobičajeno je da se u periodu pre utvrđivanja novih, viših iznosa akciza povećava obim uvoza i proizvodnje cigareta, što se reflektuje na naplatu akciza.

Julski prihodi od akciza na duvan su, kako je navelo ministarstvo, takođe, niži zbog kalendarskog efekta, odnosno zbog uplate dela avgustovskih akciza u septembru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track