NE ŽELI IZRUČENJE HRVATSKOJ: Kapetan Dragan uložio žalbu!
Foto: Kurir

Ratni zločin

NE ŽELI IZRUČENJE HRVATSKOJ: Kapetan Dragan uložio žalbu!

Crna Hronika -
Vasiljkovićev advokat Džulijan Burnisajd rekao je da će se u žalbenom postupku usredsrediti na pravna odlaganja u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti

ZAGREB - Advokati Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je optužen za ratne zločine, žalili su se protiv njegovog izručenja iz Australije Hrvatskoj, istakavši da će se u žalbi usredsrediti na prekomernu dužinu tog sudskog postupka.

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio jenjegovo izručenje u decembru prošle godine nakon višegodišnjegpravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnet 2005.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratnezločine počinjene kada je bio paravojni komandant u tadašnjoj Krajini1991. i 1992.

Kako prenosi australijski list "The Australian", na otvaranju žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom, njegov advokat Džulijan Burnisajd rekao je da će se u žalbenom postupku usredsrediti na pravna odlaganja u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti.

"Prošlo je jako mnogo vremena", rekao je Burnside, pitajući se da lije odluka ministra Clarea donesena "u razumnom roku.

"U izlaganju pred sudijom Jennifer Davies, istakao je da je Vasiljković u zatvoru već nekoliko godina i da je to relevantno za ocenu da li je odluka o izručenju donosena u razumnom roku.

Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije,Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo,negira sve optužbe, ali je Vrhovni sud Novog Južnog Walesa potvrdio da je on počinio ratne zločine mučenja i silovanja i da je priznao pokolj.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen. Smešten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melburnu pratio je putem video veze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track