NE DAVIMO BEOGRAD: Prelazimo cenzus, građani nas ohrabruju
Foto: Stefan Jokić

imaju podršku

NE DAVIMO BEOGRAD: Prelazimo cenzus, građani nas ohrabruju

Izbori 2018. -

Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd, Isidora Petrović i Vladimir Radojičić, izjavili su da su sigurni da će se na izborima izboriti za ulazak u Skupštinu grada Beograda, i da im razgovori sa građanima na terenu ulivaju nadu.

Dosad objavljena istraživanja javnog mnjenja ne daju previše šansi inicijativi Ne davimo Beograd na izborima u glavnom gradu, ali iz tog mladog političkog pokreta poručuju da građani sa kojima razgovaraju na terenu kažu drugačije.

foto: Beta

“Oslanjamo se na reakcije na terenu, vidimo da su građani zadovoljni, konačno imaju za nekoga da glasaju u skladu sa uverenjima”, kaže Isidora Petrović.

Vladimir Radojičić dodaje i da treba postaviti pitanje o metodologiji dosad objavljenih istraživanja javnog mnjenja – koliko je ljudi učestvovalo, u kom vremenskom razdovlju, koliko ih je odbilo da odgovor itd.

Radojičić dodaje i da Ne davimo Beograd nudi sveobuhvatan program koju nudi rešenja za sve građane, svih generacija.

Pored protivljena kontroverznom projektu Beograd na vodi, po kojem je Inicijativa bila prepoznatljiva i pre političkog angažovanja, Ne davimo Beograd izneo je oštre kritike i na račun koncesije za izgradnju spalionice na deponiji u Vinči.

Pored toga, kako kaže, spalionica predstavlja i veliki ekološki problem, naročito u Beogradu koji već ima problema sa aerozagađenjem. U Beču je npr. u mere zaštite spalionice uloženo 30% više novca nego u izgradnju samog postrojenja, ističe Radojičić.

foto: Beta

Ne davimo Beograd stoga nudi drugačije rešenje za problem otpada u Beogradu, a to je razvrstavanje smeća, što je preduslov za razvoj reciklažne industrije koja otvara mogućnost za veliki broj novih radnih mesta.

Radojičić se osvrnuo i na javni prevoz – jedan od gorućih problema glavnog grada – ističući da Ne davimo Beograd nudi kratkoročno i racionalno rešenje u vidu optimizacije autobuskih, tramvajskih i linija BG:voza, uvođenja ekspres linija i širenja mreže žutih traka, što bi, kako kaže, omogućilo građanima da do posla stignu za do 30 minuta.

Jedna od važnih tačaka programa Inicijative je i kultura, gde se, prema rečima Radojičića, takođe nudi racionalno rešenje u vidu korišćenja postojećih resursa, odnosno javnog prostora u vlasništvu grada, opština i mesnih zajednica koji je trenutno prazan.

foto: Beta

Za pretnje i napade odgovorna atmosfera koju kreira vlast

Predizbornu kampanju Ne davimo Beograd obeležili su i napadi i pretnje upućene članovima Inicijative. Isidora Petrović podsetila je da se tokom protesta ispred deponije u Vinči dogodio incident, te da je jedan od napadača zaposlen u javnom preduzeću.

Podseća i da je Inicijativa policiji dosad podnela više od 70 prijava napada i pretnji, a da su tek pre nekoliko dana uhapšene dve osobe zbog pretnji na Fejsbuku.

Petrović smatra i da su napadi na Ne davimo Beograd posledica atmosfere koju stvara vladajuća stranka.

“Pretnje i napadi najbolje govore kako kampanja funkcioniše. Sada nam je najvažnije da se bavimo obukama kontrolara”, navela je ona i dodala da se Ne davimo Beograd u saradnji sa ostalim opozicionim strankama, bori za fer izborne uslove.

Radojičić je istakao da je smena, kako je rekao, korumpirane vlasti u Beogradu, prioritet Inicijative, ali da će da su buduće koalicije pitanje za posle izbora, kada se bude videlo ko će sve biti deo gradskog parlamenta i za koje se programske ciljeve zalažu.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track