Najnovije vesti

OGLASIO SE REM: Zabranjeno emitovanje spota liste Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd
Foto: YT Printscreen

hitna zabrana

OGLASIO SE REM: Zabranjeno emitovanje spota liste Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd

Izbori 2018.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zabranilo je najnoviji izborni spot liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" REM je na vanrednoj sednici, održanoj na zahtev Radio-televizije Srbije, odlučila da spot bude zabranjen.

 

Medijima se nalaže da obustave emitovanje ove predizborne oglasne poruke koja sadrži zapise likova kandidata drugih izbornih lista, bez prethodno pribavljene njihove saglasnosti.

 

U spotu koji je Srpska napredna stranka juče objavila na svom Jutjub kanalu pojavljuju se likovi Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, zbog čega je RTS tražila da isti bude zabranjen.

 

REM je saopštio da je naložio i RTS-u i drugim medijima da hitno obustave emitovanje predizbornog spota "Gradonačelnik" izborne liste "Aleksandar Vučić - Zato što volim Beograd".

 

Odluka REM-a doneta je na osnovu Izveštaja Službe za nadzor i analizu, a nakon zahteva JMU Radio Televizija Srbije za monitoring tog spota, precizira se u saopštenju.

 

U slučaju nepoštovanja odluke, REM će pokrenuti postupke izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima.

 

U obrazloženju odluke navodi se da se u navedenom spotu u trajanju od 59 sekundi, koji je jutros emitovan u emisiji "Žikina šarenica", u tri kadra i dva vezana kadra pojavljuje slika Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, nosilaca drugih izbornih lista na lokalnim izborima za grad Beograd.

 

Shodno članu 15. stav 1. Zakona o oglašavanju, oglasna poruka koja sadrži lično dobro na osnovu koga se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, može se objaviti u programu pružaoca medijske usluge jedino uz prethodni pristanak lica na koje se lično dobro odnosi.

 

U konkretnom slučaju, predmetna oglasna poruka sadrži fotografski zapis likova kandidata drugih izbornih lista Dragana Djilasa i Aleksandra Šapića, te se ista može objaviti jedino uz njihov prethodni pristanak.

 

Objavljivanjem ovakve oglasne poruke u svom programu bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi, pružalac medijske usluge povređuje odredbu člana 15. stav 1. Zakona o oglašavanju, što je osnov za hitno obustavljanje emitovanja predizborne poruke, odnosno, u suprotnom, za pokretanje postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) "MOŽETE SAMO DA SANJATE DA SRBIJA PRIZNA KOSOVO!"