NE DAVIMO BEOGRAD: Očuvati zelene površine, stop betonizaciji Novog Beograda
Foto: Ne davimo Beograd

okupljanje građana u subotu u bloku 63

NE DAVIMO BEOGRAD: Očuvati zelene površine, stop betonizaciji Novog Beograda

Izbori 2018. -

Sve češće smo svedoci da se zelene površine na Novom Beogradu popunjavaju novim stambenim zgradama. Betonizacija Novog Beograda dešava se po principu „gde god vidiš zgodno mesto, ti zgradu posadi“, a sada je stigla i u blok 63, na poslednju zelenu površinu u ovom bloku.

Na ovaj način se postojeća infrastruktura, vrtići, škole, parkinzi ili saobraćajnice dodatno opterećuju, a građani gube mogućnost da se na ovim parcelama izgrade novi objekti javne namene koji nedostaju ili da one ostanu zelene površine, parkovi ili igrališta. Tako se na direktan način smanjuje kvalitet života građana Novog Beograda.

foto: Ne davimo Beograd

U osvit novog okupljanje građana u bloku 63, zakazanog za subotu 24. februara, kada će biti započeto i prikupljanje potpisa za očuvanje poslednje livade u bloku, posetili smo dva pozitivna primera otpora betonizaciji Novog Beograda. Patkomobil se danas obreo u blokovima 44 i 70a u kojima su građani uspeli protestima da sačuvaju zelene površine.

Smatramo da je bitno da se podsetimo da smo uspeli da sačuvamo zelene površine u blokovima 70a i 44, baš zbog toga što se u bloku 63 sprema nastavak građanskog otpora. Bitno je da se setimo ovih pobeda građana i da svima onima koji bi stali u odbranu javnog dobra u svom komšiluku poručimo da je moguće izboriti se za svoj kraj.

foto: Ne davimo Beograd

Hipodrom namerno loše vođen

Javno preduzeće Hipodrom je nažalost samo još jedan od primera namernog lošeg upravljanja javnim dobrom, s ciljem da se vrednost njegove imovine umanji, a zatim za male pare proda, saopštila je danas Inicijativa Ne davimo Beograd i podržala protest "Apel za spas Hipodroma!", u subotu 24. februara ispred Skupštine Beograda.

Inicijativa Ne davimo Beograd poručuje da podržava borbu građana okupljenih u uduruženju "Hipodrom u (Beo)gradu - HUG" u želji da sačuvaju konjički sport u Beogradu.

foto: Ne davimo Beograd

Ovaj sportski objekat je prvi put u svojoj istoriji dugoj 104 godine u opasnosti da u celosti bude uništen, prekine sa radom i nestane. Ovakvu situaciju prouzrokavalo je loše upravljanje JP Hipodrom, kojim rukovodi gradska vlast, ukazuje se u saopštenju.

Inicijativa zaključuje da gradsku vlast ne dotiču želje građana, već samo zarada njima bliskih investitora, koju ostvarajuju na uštrb javnog interesa.

Upravljanje Hipodromom i svim drugim javnim preduzećima u Beogradu, unaprediće se jedino ako se u odlučivanje uključe i udruženja koja okupljaju zainteresovane građane, sa znanjem i iskustvom dobrog poslovanja, koja deluju u interesu korisnika i šire javnosti, ocenjuje Inicijativa.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO JE OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MARJANOVIĆA! Ćerka bila na nasipu, dok joj je otac ubijao majku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track