JOVANOVIĆ (DSS): SNS neprihvatljiv partner, možemo da razgovaramo sa svima u opoziciji
Foto: Fonet/Marija Oković

kampanja

JOVANOVIĆ (DSS): SNS neprihvatljiv partner, možemo da razgovaramo sa svima u opoziciji

Izbori 2018. -

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i kandidat te partije za gradonačelnika Beograda Miloš Jovanović izjavio je da je DSS spremna da razgovara sa svima iz opozicije o koaliciji posle izbora za Skupštinu Beograda 4. marta, a da su dogovori neprihvatljivi jedino s bilo kojom strankom iz aktuelne vlasti.

"Znamo s kim nisu moguće. Sa aktuelnom vlašću nisu moguće, DSS je jedina stranka koja je raskinula koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na gradskom nivou, a bićemo voljni da razgovaramo sa svim strankama opozicije, ali naravno moraće da se definiše šta je prioritet u radu gradske vlasti", rekao je Jovanović u intervjuu za agenciju Beta.

On je rekao da veruje da će nacionalna politika SNS-a biti pogubna za ono u šta DSS veruje, dok neće imati veće probleme da sa svim ljudima iz opozicije priča o struci i viziji grada.

"Neću sa Đilasom da pričam o Kosovu i Metohiji i evropskim integracijama, s njim ću da pričam o tome hoćemo ovakav prevoz, hoćemo li koridor kulture, kakva socijalna pomoć i socijalna politika, šta su prioriteti, koliko novca i gde nalazimo novac, da li ćemo da reformišemo grad uvođenjem novih opština", rekao je Jovanović.

On je izbornu kampanju ocenio kao "fascinantno lošu" i dodao da nije čuo nijednu ozbiljniju ideju, konkretnu viziju razvoja grada, a da je čuo mnogo "opštih mesta". Jovanović je dodao da je kampanja bila niskog intenziteta, bez debata i da je paradoksalno da u njoj učestvuje predsednik Srbije, što je prema njegovoj oceni "apsolutno neprimereno".

Na pitanje o napadima pokreta Dveri, Jovanović je rekao da to nije problem DSS- i da Dveri koje preko toga pokušavaju da se "operu" od "čudne koalicije" sa Dosta je bilo. "To je politikanstvo, mi se time ne bavimo", rekao je lider DSS-a.

On je kritikovao ideju metroa kao preskupu za ekonomiju Srbije i Beograda i ocenio da bi besplatan gradski prevoz bio dobro rešenje u cilju smanjivanja korišćenja automobila, jer je to pitanje javnog zdravlja i vremena koje se gubi.

"GSP funkcioniše sa 130 miliona evra godišnje. Poslodavac u Srbiji mora da daje naknadu za prevoz svim radnicima. Zaposlenih je 650.000, neka bude 500.000, poslodavci bi uplaćivali direktno gradu i mi bismo imali 150 miliona evra. Nije pravično da samo poslodavci snose teret. Ekonomska računica da se naći, ali reč je o promeni shvatanja gradskog prevoza - da li je to pružanje usluge ili javni servis poput školstva i zdravstva", rekao je Jovanović.

Upitan o tome zbog čega sve stranke imaju kulturu u programima za ove izbore, Jovanović je rekao da to nije primetio, ali da je dobro ako je tako i da projekat DSS-a "Koridor kulture" povezuje Kalemgdan i Ušće kao dve kulturne i istorijske celine s pešačkim zonama.

Govoreći o Apelu za odbranu Kosova i Metohije, koji je ta stranka predala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prošle nedelje, Jovanović je rekao da na Apel nema odgovora i da veruje da će odgovor dobiti u aprilu, za kada je Vučić zakazao da će reći stav o Kosovu.

"Mi se plašimo da već znamo odgovor. Jer je on na Apel reagovao vrlo histerično. Meni je u glavi jasno da su oni tu da bi završili posao oko Kosova. Voleo bih strašno da grešim. Čini mi se da će mi procena biti tačna", rekao je Jovanović.

Upitan da pojasni šta je njegova procena, Jovanović je rekao da misli da je za Kosovo određeno da treba da se reši po modelu "dve Nemačke" i da dobije mesto u Ujedinjenim nacijama.

"Očekujem borbu za Ustav, preambulu (o Kosovu) i referendum", reako je Jovanović i dodao da bi priznavanjem Kosova Srbija sebi navukla "geopolitičku bedu na vrat", jer bi bila otvorena pitanja "velike Albanije", Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Raške oblasti.

On je prokomentarisao i da je načelno pristalica deklaracije o opstanku srpskog naroda, ali da je ona "beznačajna i besmislena ako dajete ono što je možda najveća vertikala nacionalnog identiteta (Kosovo)".

Jovanović se ranije danas založio i za uvođenje garancija od 10 godina, kojima bi izvođači građevinskih uličnih radova garantovali najmanje za ispravnost urađenog, moglo da spreči korupciju.

„Neophodno je uvesti decenijske garancije, jer nije dopustivo da se izvode javni radovi u Beogradu a da ploče pucaju i da sve izgleda kao da je rađeno pre 10 ili 15 godina“, naveo je predsednik DSS-a.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/Marija Oković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track