AJA JUNG ZA KURIR: Boriću se za kulturu i umetnost
Foto: Boško Karanović

Intervju, direktorka Beogradskog festivala igre

AJA JUNG ZA KURIR: Boriću se za kulturu i umetnost

Izbori 2018. -

Zalagaću se za pozicioniranje Beograda kao kulturne prestonice na svetskoj mapi. Želela bih da uvedemo kulturu u vrtiće, škole, na ulice, u naše buduće dijaloge, u svakodnevno ponašanje, ophođenje...

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i druga na listi „Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd“, kaže da će se i posle izbora boriti za kulturu i umetnost i za pozicioniranje Beograda kao kulturne prestonice na svetskoj mapi, kao što je to, kako ističe, uostalom i do sada veoma uspešno radila.

Drugi ste na listi „Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd“ na izborima u Beogradu, a izjavili ste da nećete biti odbornica niti ulazite u politiku. Zašto ste onda uopšte prihvatili da budete kandidat na listi i da učestvujete u kampanji?

- Verujem da imam snage i mogućnosti da uradim još mnogo za Beograd. Jasno je da ne mogu da kažem ili odredim ko će biti odbornik ili gradonačelnik. O tome odlučuju građani Beograda 4. marta. Kad oni izaberu, onda ćemo se lako dogovoriti o tome s koje pozicije mogu najviše da doprinesem.

Na koji način i s koje pozicije ćete posle izbora doprineti razvoju Beograda?

- I to zavisi od volje Beograđana, ali ću se svakako nadalje boriti za kulturu i umetnost, za pozicioniranje Beograda kao kulturne prestonice na svetskoj mapi. To sam, uostalom, i do sada veoma uspešno radila.

Šta biste vi prvo uradili i promenili u Beogradu?

- Želela bih da uvedemo kulturu u vrtiće, škole, na ulice, u naše buduće dijaloge, u svakodnevno ponašanje, ophođenje... Da pokušamo da se radujemo dobrim vestima i vrhunskim rezultatima umesto da slavimo požare. Da zamenimo život na društvenim mrežama stvarnim životom. Sigurna sam da s kulturom možemo mnogo. Umetnost je samo vrhunski domet, koji nas oplemenjuje i čini jedinstvenim u svetu. Imamo svakako mnogo planova, pre svega u radu na kvalitetu sadržaja, mogućnostima da stvaramo novu publiku i da se borimo za talenat svakog mladog umetnika, kao i da povećamo vidljivost uspešnih institucija kulture.

foto: Boško Karanović

Šta nedostaje prestonici od kulturnih sadržaja?

- Ne radi se o kvantitetu, nego o kvalitetu. Važno nam je da imamo sadržaje o kojima se s ponosom govori u zemlji i inostranstvu. Modeli postoje. Kad je jedan orkestar dobar, onda za šefa dirigenta može da obezbedi Gabrijela Felca. Umetnost je borba bez predaha. I uvek može bolje.

Šta prvo pokažete gostu iz inostranstva?

- Moji gosti uglavnom dolaze zbog predstava Beogradskog festivala igre. Lako je s gostima kad možete da im pokažete vrhunske produkcije iz oblasti savremene igre. Ako im pre toga ponudite i obilazak Muzeja savremene umetnosti - imate zadovoljne goste koji će o Beogradu pričati s poštovanjem i ljubavlju!

Maja Gojković o predstojećem 15. Beogradskom festivalu igre

BEZ KULTURE NEMA BUDUĆNOSTI

Jubilarni 15. Beogradski festival igre (BFI) biće održan od 15. marta do 4. aprila pod sloganom „Pre-sto-nica“, uz učešće 15 trupa iz 14 zemalja koje će publici u Beogradu i Novom Sadu predstaviti 24 nove koreografske postavke. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je da je direktor Festivala Aja Jung „svojom posvećenošću stvorila zaštitni znak Beograda na koji treba da budemo ponosni“:

foto: Tanjug

Jungova je kazala da Festival mora da raste i iznenađuje:

- U umetnosti nikad nije dovoljno, naredni put mora biti bolji od prethodnog.

Dosad je u okviru programa te manifestacije izvedeno više od 330 koreografskih radova.

Podršku Festivalu pružili su Delegacija EU u Srbiji, ambasadori zemalja koje učestvuju na manifestaciji, Skupština Srbije i Skupština Grada Beograda.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Boško Karanović, Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track