MUNDIJAL UZIMA DANAK: Utakmica sa Srbijom skupo će koštati brazilsku ekonomiju! Evo i zašto
Foto: Dado Đilas

ISTRAŽIVANJE

MUNDIJAL UZIMA DANAK: Utakmica sa Srbijom skupo će koštati brazilsku ekonomiju! Evo i zašto

Mundijal 2018 -

Ukupno 11,9 milijardi dolara svetskog bruto domaćeg proizvoda je u opasnosti da bude izgubljeno tokom prve dve nedelje Svetskog fudbalskog prvenstva zbog pada produktivnosti u periodu radnog vremena, prema računici agencije "Blumberg".

Računajući koliko je produktivnih sati u opasnosti zbog ovogodišnjeg turnira i koja je cena po poslodavce i ekonomije širom sveta, "Blumberg" je pošao od pretpostavke da klasično radno vreme traje od devet sati ujutru do pet poodne, i da će 50 odsto radne snage iz svake populacije biti zainteresovano da gleda Mundijal.

Prema analizi njujorške agencije, utakmice koje će Brazil odigrati sa Srbijom i Kostarikom verovatno će skupo koštati brazilsku ekonomiju, jer će prouzrokovati prekid radnog vremena.

Iako Brazil važi za favorita za osvajanje Mundijala, povećana produktivnost, u slučaju pobede, neće imati značajnijeg efekta niti će trajati dovojno dugo kako bi se nadoknadio fond izgubljenih radnih sati, ocenjuje se u izveštaju.

Ako bi došlo do neočekivanog poraza Brazila od Kostarike, posledice bi mogle biti katastrofalne, a produktivnost bi pala za 14,4 odsto u satima nakon meča.

Iz tog razloga, brazilska vlada je smislila nov pristup, dozvoljavajući državnim službenicima da usklade svoje radno vreme sa satnicom kada se takmiči nacionalni tim.

U prvom krugu Mundijala, većina brazilskih državnih agencija će zaposlenima dozvoliti da odu ranije sa posla ako se popodne održava meč ili da dođu kasnije kada Brazil igra ujutru.

(Tanjug, Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: I to se događa- Odbija ponude iz Evrope da bi došao u Partizan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track