MA KAKAV MESI, MBAPE JE KRALJ: Najbolji meč na Mundijalu! Francuska izbacila Argentinu posle ludnice u Kazanju
Foto: Reuters

TRIKOLORI U ČETVRTFINALU, GAUČOSI IDU KUĆI

MA KAKAV MESI, MBAPE JE KRALJ: Najbolji meč na Mundijalu! Francuska izbacila Argentinu posle ludnice u Kazanju

Mundijal 2018 -

Reprezentacija Francuske pobedila je Argentinu 4:3 (1:1) u prvom meču osmine finala na Mundijalu u Rusiji.

Posle najboljeg meča u dosadašnjem delu Svetskog prvenstva i dva preokreta u Kazanju, Francuska je zasluženo trijumfovala protiv Argentine.

"Trikolori" će se u četvrtfinalu sastati sa boljim iz duela Urugvaj - Portugal, koji se igra kasnije danas.

Čovek odluke u duelu Francuske i Argentine bio je Kilijan Mbape. Bio je permanentna opasnost po odbranu "gaučosa", izborio se za penal, a kod rezultata 2:2 postigao dva gola u roku od pet minuta i rešio pitanje pobednika.

foto: Reuters

Francuzi su bolje počeli meč. Iako su "gaučosi" imali znatno veći posed lopte, nisu znali šta će s njom. Lionel Mesi je bio najistureniji igrač svoje ekipe, što se nije pokazalo kao dobra odluka, jer je bio "nevidljiv" na terenu, iako je zabeležio dve asistencije.

foto: Reuters

S druge strane, "trikolori" su konstanto pretili iz kontranapada.

Posle jedne takve kontre Roho nije imao drugog izbora osim da sruši Mbapea, pa je sjajni iranski sudija Fagani pokazao na belu tačku, a Grizman doveo svoju reprezentaciju u vođstvo - 1:1.

Argentina nije mogla drugačije do izjednačenja nego individualnim kvalitetom - Di Marija je u 41. minutu opalio sa 20-ak metara jako i precizno za 1:1.

Tek što je počelo drugo poluvreme - preokret. Mesi je šutirao, lopta je pogodila Merkada i završila u mreži za 2:1.

Bilo je to u 47. minutu, a deset minuta kasnije Pavar je strašnim udarcem sa 18 metara izjednačio - 2:2.

A onda je na scenu ponovio stupio Mbape. Prvo je u 64. minutu ponovo doveo Francusku u vođstvo, a u 68. i definitivno rešio pitanje pobednika - 4:2.

Rezervista Aguero je u 93. minutu uspeo da ublaži poraz (na asistenciju Mesija), ali Argentinci nisu mogli više od toga.

Francuska će četvrtfinali meč igrati 6. jula u Nižnjem Novgorodu.

TOK MEČA:

KRAJ - 4:3 za FRANCUSKU!

90+3. minut - GOOOLLL - 4:3 - AGUERO! Za nadu Argentinaca...

68. minut - GOOOLLL - 4:2 ZA FRANCUSKU - MBAPE! Strašna kontra "trikolora"! U samo nekoliko poteza stigli su pred gol Argentine, na kraju je Žiru asistirao, a Mbape drugi put za pet minuta matirao Armanija.

foto: Reuters
foto: Reuters

64. minut - GOOOLLL - 3:2 ZA FRANCUSKU - MBAPE! Mladi napadač je sjajno snašao u gužvi pred golom Argentine, gurnuo loptu u levu stranu i "levicom" šutirao ispod golmana Armanija.

foto: Reuters
foto: Reuters

57. minut - GOOOLLL - 2:2 - GOLČINA PAVARA! Francuski bek je sa 18 metara "poklopio" loptu i poslao je u mrežu!

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

56. minut - VELIKA ŠANSA za FRANCUSKU! Facio je napravio veliku grešku, loše je vratio loptu golmanu Armaniju, Grizman je pokušao to da iskoristi, ali je za malo promašio gol.

47. minut - GOOOLLL - 2:1 ZA ARGENTINU - MERKADO! Asistenciju je zabeležio Mesi!

Di Marija se izborio za "skraćeni korner", izveo ga je Banega, lopta je došla do Mesija na ivici kaznenog prostora, on je šutirao, lopta je pogodila Merkada, promenila pravac i završila u mreži.

Merkado nije bio u ofsajdu, jer je Pavar zakasnio da izađe.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Prva izmena u Argentini - Facio je zamenio Roha.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 1:1

41. minut - GOOOLLL - 1:1 - REMEK DELO DI MARIJE! Šutirao je sa više od 20 metara - jako i precizno!

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

38. minut - Argentinci sve odlučniji da makar ugroze gol Lorisa. Sada je Pavon centrirao sa desne strane, ali su Francuzi intervenisali.

37. minut - Prvi put na meču Mesi prima loptu u neposrednoj blizini šesnaesterca Francuske, ali od svega nije bilo ništa, jer je Grizman sjajno intervenisao.

foto: Reuters

35. minut - Žestok međusobni start Žirua i Otamendija u kaznenom prostoru Argentine. Fagani je pokazao prekršaj u napadu, a obojica fudbalera su ostala da leže.

foto: Reuters

31. minut - Mesi je nevidljiv!

foto: Reuters

27. minut - Konačno opasan napad "gaučosa" - Roho je sjajno "izbacio" Merkada, koji se približio golu, a onda centrirao - jako i nikome. Merkado je tada tražio od sudije Faganija da dosudi penal zbog Umtitijevog navodnog igranja rukom, ali je Iranac pokazao da se igra nastavi.

26. minut - Grizman je prošao po desnoj strani, uz gol-aut liniju i poslao loptu pred gol, ali je golman Armani reagovao ispred Mbapea.

25. minut - Argentinci imaju posed lopta čak 69 odsto! Međutim, nisu stvorili nijednu priliku...

21. minut - Pogba je izveo slobodnjak sa ivice kaznenog prostora, pucao je snažno preko "živog zida", ali i preko gola.

19. minut - Ponovo je Mbape pobegao odbrani Argentine, ovaj put prekršajem ga je zaustavio Taljafiko malo ispred kaznenog prostora. Novi slobodan udarac za "trikolore" i novi žuti karton za "gaučose".

foto: AP

13. minut - GOOOLLL - 1:0 za FRANCUSKU! GRIZMAN je bio siguran izvođač penala.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

11. minut - PENAL ZA FRANCUSKU! Mbape je pokupio loptu na svojoj polovini, kao metak se sjuiro do kaznenog prostora Argentine, gde ga je oborio Roho. Sudija Fagani je pokazao na belu tačku, a Roho je dobio žuti karton.

foto: Reuters
foto: Reuters

9. minut - PREČKA! Grizman je uzdrmao prečku iz slobodnog udarca! Tome je prethodio pokušaj Mbapea da prođe kroz trojicu Argentinaca, kada je fauliran.

foto: Reuters

4. minut - Stadion u Kazanju odzvanja od pesme navijača Argentine.

foto: Reuters

2. minut - MARADONA JE NA SVOM MESTU! Uprkos savetima lekara da ne gleda utakmicu...

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

1. minut - Utakmica je počela.

SASTAVI:

Posebno je zanimljivo da Argentina igra bez klasičnog špica, pa će Lionel Mesi biti najistureniji.

Francuska: Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Lukas Ernandez - Kante, Pogba, Matuidi - Mbape, Grizman, Žiru.

Argentina: Armani - Merkado, Otamendi, Roho, Taljafiko - Perez, Makserano, Banega - Pavon, Mesi, Di Marija.

"Trikolori" su posao u Grupi C, može se reći, obavili rutinski, savladavši Australiju (2:1) i Peru (1:0), uz (očekivani) remi sa Danskom (0:0) u poslednjem kolu. Ipak, jasno je svima u Francuskoj, pa i selektoru Didijeu Dešanu, da njegovi izabranici nisu zadovoljili igrom, već da su do prvog mesta došli, jer su im rivali bili nedorasli. „Gaučosi“, kakvi god da su, predstavljaće im prvi ozbiljan test u Rusiji.

Argentina je posebna priča...

Uprkos remiju sa Islandom (1:1) i debaklu protiv Hrvatske (0:3), Lionel Mesi i drugovi došli su u poziciju da u poslednjem kolu sami odlučuju o svojoj sudbini. Tu priliku jedva su iskoristili. Markos Roho je u 86. minutu u delirijum bacio desetine hiljada Argentinaca na tribinama i milione u domovini, jer je tada već bilo izvesno da Island neće pobediti Hrvatsku.

- Znali smo da je Bog uz nas i da neće dozvoliti da ispadnemo – rekao je Lionel Mesi posle pobede u meču sa Nigerijom, na kome je postigao prvi gol na šampionatu.

Božja pomoć biće potrebna Argentincima i u nastavku takmičenja, ako rapidno ne poprave igru. Provukli su se u kvalifikacijama, provukli su se i u grupi na Mundijalu… A ukoliko im se ponovo dogodi drama kao protiv Nigerijaca, ne piše se dobro Dijegu Armandu Maradoni, koji je posle tog meča završio u bolnici.

- Rekao sam momcima da ću sigurno dati gol. Mundijal za nas tek sada počinje – izjavio je heroj Argentine Markos Roho.

"Gaučosi" dobro znaju šta ih čeka u osmini finala.

- Gledali smo sve utakmice Francuske. Imaju odlične individualce, vrlo brze igrače, koji mogu da naprave razliku. Imam saigrače u Barseloni iz francuske reprezentacije (Samjuel Umtiti i Osman Dembele) i znam za šta su sposobni, ali znam i šta mi treba da uradimo da bismo prošli dalje – jasan je Mesi.

Upravo je Mesi preuzeo sve konce u ekipi u svoje ruke. Kako su pre meča sa Nigerijom i preneli argentinski mediji, najbolji igrač je uzeo komandantsku palicu od selektora Horhea Sampaolija, koji je na klupi ostao samo kao marioneta. O tome svedoči slika s poluvremena te utakmice, kada se Sampaoli vratio na teren pet minuta pre izlaska igrača, dok im je Mesi delio lekcije, a snimak iz 80. minuta kada selektor pita Lea da li da uvede Aguera, obišao je svet.

Ima li Lionel Mesi, pored igračkog, dovoljno i trenerskog znanja da povede "gaučose" ka četvrtfinalu?!

Sastav Didijea Dešana u prva tri meča nosila je osovina: Ugo Loris - N’Golo Kante – Pol Pogba. Za „trikolore” najveće razočaranje dosadašnjeg dela Mundijala predstavlja Antoan Grizman. Od napadača Atletiko Madrida se najviše očekivalo, ali…

- Ne brinem. I na Evropskom prvenstvu pre dve godine sam zaigrao kako treba tek u nokaut fazi – više puta je ponovio Grizman, koji je jedini gol u Rusiji dao protiv Australije iz penala.

Na svetskim prvenstvima Francuska i Argentina sretali su se samo dva puta i oba puta su bolji bili „gaučosi“, 1:0 na prvom planetarnom šampionatu 1930, dok je 1978. u Buenos Ajresu bilo 2:1.

Argentina je svetski šampion bila dva puta, 1978. i 1986, a Francuska jednom, 1998. godine.

Ko se bude radovao u subotu popodne, čekaće ishod duela kasnije istog dana između Urugvaja i Portugala kako bi saznao rivala u četvrtfinalu.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track