Najnovije vesti

Srpskim bolnicama 110 monitora za praćenje stanja pacijenata
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srpskim bolnicama 110 monitora za praćenje stanja pacijenata

Održiva budućnost

STARA PAZOVA - Nemačka kompanija Štada i Hemofarm u Srbiji donirale su danas zdravstvenom sistemu Srbije pomoć u borbi protiv virusa korona u vidu 110 monitora za praćenje stanja pacijenata.

Od 150 monitora vrednih skoro 400. 000 evra za zemlje u kojima Hemofarm ima proizvodne pogone, 110 je namenjeno za Srbiju, 30 za Bosnu i Hercegovinu i 10 za Crnu Goru.

Donaciji monitora u centralnom magacinu RFZO kod Stare Pazove prisustvovali su danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, direktor marketinga Hemofarma Marko Devrnja, kao i direktori kovid bolnica Dr Dragiša Mišović, dr Vladimir Đukić, i KBC Zemun, dr Dragoš Stojanović.

Lončar je istakao da je reč o najsavremenijim monitorima koji su se za vreme Kovida19 pokazali kao veoma korisni, odmah nakon respiratora, jer u realnom vremenu pokazuju telesnu temperaturu, pritisak, puls i saturaciju kiseonika, a imaju priključak i za EKG.

"Umesto čekanja na rezultate krvi mnogi podaci su prikazani na monitoru u realnom vremenu, što se kod lečenja od virusa korona pokazalo važnim da se vidi kada pada saturacija kiseonika, što je bio signal da se pacijent stavi na kiseonik ili mehaničku ventilaciju", rekao je Lončar.

Najavio je da će zdravstveni sistem u Srbiji u budućnosti nabaviti što više takvih monitora, pre svega na dečjim klinikama za prevremeno rođene bebe i za pacijente na poluintezivnoj nezi.

Ministar je zahvalio na pomoći Nemačkoj i nemačkim kompanijama u Srbiji, te istakao da je ta podrška našem zdravstvenom sistemu veoma značajna.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib zahvalio je Hemofarmu na donaciji, a Ministarstvu zdravlja i svim zdravstvenim ustanovama u zemlji na tome što su preuzele najveći teret posla i pohvalio njihov rad, dodajući da je i zdravstvenim sistemima u razvijenijim zemljama bilo teško da se suoče sa virusom.

Kaže da će Nemačka nastaviti da pomaže Srbiji u suzbijanju posledica koje je ostavio virus korona, kako samostalno tako i kroz projekte i pakete pomoći Evropske Unije.

Direktor marketinga Hemofarma Marko Devrnja kaže da su Štada i Hemofarm u ovim teškim vremenima na najbolji način pokušali da se bore protiv virusa korona, tako što su u njihovi proizvodni pogoni radili svih sedam dana u nedelji u četiri smene, kako bi lekovi za pacijente bili obezbeđeni.

Time smo oborili sve rekorde u proizvodnji. Znali smo da takvim radom čuvamo zdravstveni sistem Srbije i to je bio na neki način naš najbolji aplauz podrške njima, naveo je Devrnja.

Hemofarm je odlučio da pomogne i dalje, te je iz Štade tako i potekla današnja donacija u vidu 110 monitora za praćenje stanja pacijenata, vredne skoro 400. 000 evra.

Tanjug