RE-SET SUMMIT - BUDUĆNOST ZDRAVSTVA I ZDRAVLJA LJUDI: Obraćanje ministra zdravstva, Zlatibora Lončara
Foto: Nemanja Nikolić

RE-SET SUMMIT - BUDUĆNOST ZDRAVSTVA I ZDRAVLJA LJUDI: Obraćanje ministra zdravstva, Zlatibora Lončara

Održiva budućnost -

Ministar zdravstva, Zlatibor Lončar, ekskluzivno u okviru RE-SET SUMMIT-a otvoreno govori o zdravstvu i njegovoj budućnosti za Kurir.

Dragi prijatelji,

Živimo u vremenu najveće globalne javnozdravstvene krize u svetu, nezapamćene još od prve polovine dvadesetog veka. Kriza izazvana pojavom koronavirusa ogolila je sve zdravstvene sisteme u svetu, pokazavši jasno i egzaktno sve manjkavosti, nedostatke i propuste čak i onih zdravstvenih sistema za koje smo mislili da su najbolji u svetu. Danas je, više nego ikada pre, pitanje javnog zdravlja ključno i osnovno pitanje svih država i društava, važnije i od ekonomskih kretanja, vojnih pitanja, međunarodnih odnosa i sl.

Zato je ovo trenutak kada moramo na iskustvu višemesečne borbe sa koronavirusom da napravimo jasan i precizan plan strategije razvoja zdravstva naše zemlje za naredne decenije.

U skladu s tim, moram odmah jasno i nedvosmisleno da kažem da je naš cilj uporno i kontinuirano insistiranje na povećanju pristupačnosti i dostupnosti zdravstvene zaštite, uz stalno unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga. Drugim rečima, želimo da obezbedimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za sve građane, bez obzira na njihov socijalni ili materijalni položaj u društvu, godine, pol, nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost ili različitost. Takav stav, često osporavan i neretko u direktnom sukobu s predstavnicima elitističkog modela zdravstva, u kojem su kvalitetne usluge zdravstvene zaštite dostupne samo i isključivo bogatim slojevima društva, a danas smo poučeni iskustvom pandemije, još više uvereni u ispravnost takvog opredeljenja.

Jer koronavirus je pokazao da elitistički modeli zdravstva ne mogu da omoguće adekvatno medicinsko zbrinjavanje svih pacijenata kojima je potrebna zdravstvena usluga i nega, ne mogu da reaguju brzo i da se transformišu iz jednog sistema u drugi (poput našeg zdravstvenog sistema, koji smo uspešno transformisali iz non kovid u kovid sistem i obratno nekoliko puta u toku 2020. godine), dalje, takvi sistemi nemaju dovoljan broj lekara opšte prakse, dovoljan broj infektologa i drugih specijalnosti koje su od ključne važnosti za uspešno savladavanje epidemije.

Upravo zato nastavljamo da intenzivno ulažemo u naše bolničke kapacitete, nabavljamo najsavremeniju medicinsku opremu poput Gama i X noža, linearnih akceleratora, PET skenera, Gama kamera i slično, gradimo nezapamćeno veliki broj bolnica i kliničkih centara, ali jednako ulažemo i u ljudski kapital, zapošljavajući najbolje mlade lekare i stipendirajući njihovo usavršavanje.

Nastavljamo intenzivno da radimo na digitalizaciji zdravstvenog sistema, ali i osavremenjavanju modela funkcionisanja i organizacije ustanova primarne zdravstvene zaštite kao bazičnih delova sistema javnog zdravlja, koji umnogome utiču na prevenciju teških oboljenja.

Sve su to aktivnosti koje su od ključnog značaja za izgradnju jednog izuzetno kvalitetnog i održivog zdravstvenog sistema kakav želimo. Nemam nikakve sumnje da ćemo to, svi zajedno, uz mnogo rada i truda, vrlo brzo uspeti da ostvarimo.

Pratite RE-SET SUMMIT danas uživo na Kurir.rs od 10.30

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track