I frižider može da bude slika vaših zdravih i održivih navika
Foto: Ilustarcija

I frižider može da bude slika vaših zdravih i održivih navika

Održiva budućnost -

Bez obzira da li želite da smršate ili jednostavno da jedete zdravije, važno je da u frižideru imate namirnice koje će vam to i omogućiti. Šta je “zdrav frižider”? To je frižider koji je najpre temeljno očišćen. Dakle, prvo izvadite svu hranu, a onda svaku pregradu, fioku i zidove, očistite alkoholom ili pomešanom vodom sa sirćetom, tako da se “cakle”. Otkrićete da je lakše da uživate u zdravoj hrani, bogatoj hranljivim materijama, kada ona lepo izgleda i kada je lako pronaći je i zgrabiti dok krećete na posao, u šetnju ili na kafu sa prijateljima!

Sledeći korak je otarasiti se svega što je bogato kalorijama, a siromašno nutritijentima. Svako od nas u frižideru ima prerađenu hranu, na čijim deklaracijama se nalaze razne, nama nepoznate, oznake, oznake poput E, konzervansi ili drugi aditivi. Ako niste znali, aditivi su supstance, koje nisu namirnice niti njihovi nutritijenti, ali se dodaju proizvodima radi boljeg izgleda, ukusa, mirisa, boje, strukture, trajnosti namirnice. Iako nisu svi štetni po zdravlje, mnogo je bolje da uvek biramo hranu koja je bez konzervanasa i drugih aditiva, jer tako stvaramo dobre i održive navike, koje će učiniti da naš stil i način života postane bolji, da se osećamo vitalnije.

frizider
foto: Ilustarcija

Kada se otarasimo svega što i nije baš dobro za održavanje zdravog načina života, prelazimo na punjenje frižidera hranom koja je blagodet za vaš organizam. U centralnom delu frižidera, koji vam je nadohvat ruke, treba da stoje sveže i hranljive namirnice, za koje treba da napravimo što je moguće više prostora. U vratima neka budu sveži sokovi, mleko, jogurti. Donje police rezervišite za povrće, mlečne proizvode, sirne namaze, beli meki sir, mladi sir. Hranu koja je manje zdrava, ako baš morate, držite “ušuškanu”, negde iza. Kada je vaš frižider ovako čist i organizovan, lakše ćete videti koju hranu treba da kupite kada idete u kupovinu i nećete bacati novac na namirnice koje već imate.

Sada kada vam je frižider čist i organizovan, pokušajte da ga takvim održite što duže. Svake nedelje ga “skenirajte” i trudite se da ne kupujete više hrane nego što vam je potrebno, kako ne biste bili u situaciji da bacate ono što je ostalo neiskorišćeno, a više nije za upotrebu i pri tome izbegavajte namirnice koje u sebi sadrže konzervanse i druge aditive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track