01:45

NAJNOVIJA AKCIJA ZASADI DRVO NA KOŠUTNJAKU: Šume imaju presudan značaj za čist vazduh

Svetski dan čistog vazduha

KOŠUTNJAK DOBIO NOVO DRVEĆE: Pluća grada ponovo prodisala

Održiva budućnost -

Povodom obeležvanja Svetskog dana čistog vazduha, JP Srbijašume organizovalo je akcije pošumljavanja u svim svojim gazdinstvima. Mi smo bili na Košutnjaku, plućima grada Beograda, gde smo sadili autohtone vrste drveća, gorski javor, mleč i beli jasen i tko se pripremili za nastavak prjekta Zasadi drvo.

Adiba Džudović iz JP "Srbijašume" za Kurir televiziju kaže da je Košutnajk tokom ratova opustošen.

zasadi drvo
foto: Kurir TV

"Zadatak i veliki izazov za nas stručnjake je da stanje šuma očuvamo i unapredimo. Cilj nam je da podignemo sastojnu, koja je semenog porekla, te da svedemo na minimum izdaničke šume", objasnila je ona.

Preduzeće Srbijašume svake godine zasadi 3 miliona sadnica. Ove godine obeležavaju 30 godina postojanja, šumarski stručnjaci ističu važnost ekološke funkcije šume i zaštite životne sredine.

zasadi drvo
foto: Kurir TV

Zoran Maksimović iz ovog preduzeća kaže da šume imaju presudan značaj u borbi za čist vazduh i kvalitetniju životnu sredinu.

zasadi drvo
foto: Kurir TV

Inače, Svetski dan čistog vazduha obeleževa se širom planete različitim manifestacijama i akcijama kako bi se ukazalo na neophodnost njegovog očuvanja, jer je, usled razvoja industrije i prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu više od 90 odsto populacije izloženo zagađenom vazduhu.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:49

KAKAV CAR! Mladić u selu kod Čačka od PUSTE LIVADE napravio ŠUMU, sve je počelo sa 150 sadnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track