50:55

ZASADI DRVO DEČJI FOTO-KONKURS „DRVO I ŽIVOT“

U novom podkastu stručnjak za organsku proizvodnju Ivana Simić daje vam detaljan uvid u taj vid obrade zemlje

Možete li da pretpostavite ko je evropski lider u organskoj proizvodnji, ali i šta je to „dan prekoračenja“? (VIDEO)

Održiva budućnost -

Organska proizvodnja ima veliki potencijal, ali nije pohvalno to što je samo 0,6 odsto poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom. Važno je, međutim, da mnogi mladi iz gradova odlaze u selo, gde se bave organskom proizvodnjom, o čemu je, između ostalog, govorila gošća sedmog podkasta u trećoj sezoni Zasadi drvo Ivana Simić, generalna sekretarka Nacionalne asocijacije „Serbia organica“.

– Nažalost, to je tačno. S druge strane, lider u organskoj proizvodnji je definitivno Austrija, koja ima 26 odsto površina pod organskom proizvodnjom, sa nekih 22 odsto sledi Estonija, koja je u znatno kraćem periodu napravila bum – navodi Simićeva.

Naša sagovornica daje savete i kako da prepoznate organsku hranu.

– Kada vidite proizvod s markicom – nacionalnim logom, možete da budete sigurni da je proizvod nastao u skladu s načelima organske proizvodnje i da se radi o sertifikovanom proizvodu – kaže ona.

U ovom informativnom podkastu Simićeva otkriva i kako organska hrana utiče na zdravlje i zašto su pesticidi toliko opasni.

– Ono što je zabrinjavajuće jeste da je samo u periodu od 1990. do 2015. godine za 80 odsto u svetu porasla proizvodnja pesticida. U svetu na godišnjem nivou imamo oko 380 miliona slučajeva trovanja pesticidima. Oko četiri miliona tona pesticida godišnje se potroši na svetskom nivou. Ove brojke su obeshrabrujuće – zato je cilj Evropske komisije da se do 2030. godine za 50 odsto smanji upotreba pesticida, čime bi se smanjili i rizici koji su povezani sa upotrebom pesticida – ističe ona, dodajući da su upravo deca najrizičnija kategorija kada je reč o pesticidima.

Ona ističe da su podsticaji za organsku proizvodnju znatno narasli – u poslednje dve godine ti podsticaji su uvećani za 550 odsto u odnosu na konvencionalne proizvođače.

– Za mlade postoji i dodatna mera, za mlade ljude do 40 godina. Konkretno, ako želite da kupite neku mašinu, vaše učešće je samo 25 odsto, a ostatak daje država – kaže naša sagovornica.

„Dan prekoračenja“ nas opominje

Trošimo mnogo više, treba nam sedam planeta da nas podmiri!

„Dan prekoračenja“ – to je dan kada smo mi kao stanovnici planete potrošli sve one resurse koje nam priroda daje, a koji su u mogućnosti da se samoobnove.

– Taj dan svake godine stiže sve ranije i ranije. Prošle godine je taj dan stigao 29. jula. Do tog datuma trošimo ono što je raspoloživo, a nakon toga živimo na kredit. Računica je da je nama potrebna 1,7 planeta da bismo mi podmirili sve naše potrebe – kaže naša sagovornica.

Ukoliko želite, audio podkast možete poslušati OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track