SVAKA BILJKA IMA SVOJU BILJKU PRIJATELJA: Kamilica voli kupus, a kupus paradajz! (VIDEO)
Foto: Zasadi drvo

U novom podkastu „Zasadi drvo” otkrićete kako je najbolje da startujete sa organskom proizvodnjom!

SVAKA BILJKA IMA SVOJU BILJKU PRIJATELJA: Kamilica voli kupus, a kupus paradajz! (VIDEO)

Održiva budućnost -

Ana Dolovac Šarović i Milenko Dolovac, ćerka i otac vlasnici brenda „Dolovac organik i tradicija” bili su gosti 33. podkasta „Ekolucija” u četvrtoj sezoni „Zasadi drvo”.

Familija Dolovac je pre desetak godina počela da se bavi organskom proizvodnjom.

- Baka je imala kajsiju koja je obilno rađala I, kao malog, vodila me je u prirodu. Imala je konja i uprezala ga je, pa smo zajedno odlazili do Tise, gde sam gledao kako ona sakuplja te kajsije. Pored oca sam krenuo u ratarsku proizvodnju – priča Milenko kako je sve počelo, a svoju ljubav prema prirodi preneo je i na ćerku.

Organski proizvođači moraju da promene svoj način života, tvrdi Ana i dodaje da oni zapravo žele da ponude bolji život porodici i prijateljima, da izađu iz kancelarije, da posade biljku i pretvore obavezu u zadovoljstvo.

- Kada sam se vratila na fakultet nakon nekoliko dana koje sam provela pomažući tati, drugarica me je pitala odakle mi tako lepa bronzana boja, iz kog solarijuma. Rekla sam joj da sam išla u Futog, na njivu – priča Ana.

Ona ističe da je njihov cilj da naprave proizvod koji će zadržati što više nutritivnih vrednosti.

- Tako smo napravili organski sok od jabuke, sušeno voće, voćne rolnice. Te godine kada je kompanija dm obajvila konkurs „dm inkubator”, imali smo jedan proizvod i prijavili smo se s nadom da ćemo se naći na njihovim policama i to se stvarno desilo. Sada imamo čak 10 proizvoda u dm.

Nesporno je da organska proizvodnja utiče na zaštitu životne sredine, a Milenko ističe da je njegova preporuka da svako ko može prvo proba na maloj površini da se bavi organskom proizvodnjom.

- Za početak posadite jednu biljku, pa da vidite da li ste istinski spremni da se time bavite. Morate ići iskreno u to – kaže Milenko, dok Ana dodaje da je veoma zanimljivo to što u organskoj proizvodnji svaka biljka ima svog prijatelja.

- Na primer, sadimo kupus pored paradajza, jer jedan drugog štiti od napasti i štetnih insekata, kamilica štiti kropmir, jer svojim mirisom odbija krompirovu zlaticu.

Ukoliko želite, audio-podkast možete poslušati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track