ZAUSTAVITI MANIPULACIJE: Nova istraga o Srebrenici i zločinima nad Srbima u BiH

Centar za istraživanje rata

ZAUSTAVITI MANIPULACIJE: Nova istraga o Srebrenici i zločinima nad Srbima u BiH

Planeta -
U izveštaju o Srebrenici se ističe da je veliki broj lica poginuo u borbama prilikom proboja, što prema međunarodnom pravu predstavlja legitimni vojni cilj, da se pojedina lica sa spiska ponavljaju dva puta u evidenciji nestalih i ubijenih, dok se pojedina vode kao stradala pre jula 1995. godine

BANJALUKA - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS intenziviraće istraživanje ratnih dešavanja u srebreničkoj regiji, a biće ponovo istražen i broj srpskih žrtava u proteklom ratu.

Centar će istraživati tačnost podataka o broju stradalih Bošnjaka, zbog sumnje u regularnost broja nestalih i sahranjenih lica u Memorijalnom centru u Potočarima, njihovu povezanost sa dešavanjima iz jula 1995. godine, kada se navodno odigrao genocid nad Bošnjacima, a cilj je da se onemogući dalja manipulacija brojem žrtava i načinom njihovog stradanja.

U izveštaju se ističe da je veliki broj lica poginuo u borbama prilikom proboja, što prema međunarodnom pravu predstavlja legitimni vojni cilj, da se pojedina lica sa spiska ponavljaju dva puta u evidenciji nestalih i ubijenih, dok se pojedina vode kao stradala pre jula 1995. godine.

Osim Bošnjaka, Centar će detaljnije istražiti i zločine nad Srbima u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, piše list."Težište je na prikupljanju novih i proveri raspoloživih podataka o zločinima bošnjačkih snaga nad srpskim stanovništvom srednjeg Podrinja i evidentiranju poginulih, ubijenih i nestalih Srba na ovom prostoru", ističe se u izveštaju.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić rekao je da je zbog manipulacija brojkama ubijenih Srba tokom poslednjeg rata neophodno da se popišu sve srpske žrtve."

Taj posao je krenuo i trajaće bar dve godine. Svaka žrtva će imati svoj dosije i više se neće moći smanjivati broj srpskih žrtava", rekao je i dodao da će podaci o zločinima nad Srbima u Podrinju biti prikupljeni do kraja godine.

Istraživanja će biti intenzivirana i u zapadnokrajiškim opštinama, Sarajevu, ali i u Zenici, Kaknju i Zavidovićima kako bi se stalo na kraj manipulacijama brojem žrtava, ali i ubrzalo procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih.

Pod lupom će biti i ratna dešavanja u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Banjaluci.Centar za istraživanje rata sačiniće i jedinstvenu bazu podataka za područje Sarajeva, koja će sadržati podatke o grupnim i pojedinačnim ubistvima Srba, sa imenima i prezimenima žrtava, mestom i vremenom izvršenja zločina, kao i identitetima izvršilaca zločina.

Baza će sadržati i broj nestalih Srba, sa vremenom nestanka, broj logora za Srbe sa lokacijama, spiskovima imena i prezimena logoraša, vremenom provedenim u logorima.Posebno će biti obrađeni slučajevi ubijenih i nestalih logoraša kao i identitet odgovornih lica u logorima, navodi se u izveštaju i dodaje da će biti objavljen i broj poginulih srpskih civila u vojnim operacijama Armije BiH, granatiranju, snajperskom dejstvu...

Paralelno će biti izvršeno dodatno istraživanje ratnih zločina u predmetima "Veliki Park", "Dobrovoljačka ulica", "Velešići", "Kazani", "Viktor Bubanj", kao i predmet svirepog ubistva šest članova porodice Ristović u Sarajevu, kao i predmet "Čemerno".

Izveštaj o analizi i planu aktivnosti na traženju nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, u kojem je detaljno izložen plan istraživanja ratnih dešavanja u BiH, naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS na idućem zasedanju koje počinje 1. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track