ČUDO MEDICINE: Rasplakao se kad je prvi put u životu čuo roditelje

Dečaku iz Gvatemale podarili čulo sluha

ČUDO MEDICINE: Rasplakao se kad je prvi put u životu čuo roditelje

Planeta -
Sedmogodišnjem Henriju Riveri u SAD ugrađen slušni implant. Mamu i tatu čuo preko Skajpa jer nisu imali para da krenu s njim

GVATEMALA SITI - Mama, tata, čujem vas!Henri Rivera (7), dečak iz Gvatemale koji je od rođenja bio gluv, rasplakao se kad je iz Amerike, nakon uspešne operacije, prvi put čuo glas svojih roditelja putem video-razgovora.Gluv od rođenjaAmerička neprofitna organizacija „Zrak nade“, koja se nalazi u Fort Vejnu u Indijani, podarila je mladom dečaku iz Gvatemale sluh. Pre tri godine Henri je u svojoj zemlji upoznao američku volonterku Erin van Ort, zahvaljujući kojoj je na kraju dobio sluh. Organizovan je prevoz u SAD, obezbeđen novac za ugradnju kohlearnog implanta, i ovih dana sve je dobilo srećan epilog.- Shvatila sam da ne može da me čuje. Kako mi španski nije bio mnogo loš, počela sam da se raspitujem o njemu i lokalci su mi rekli da je takav otkad je bio beba. Rekla sam da moramo to nekako da rešimo, i tako je sve počelo - rekla je Erin.Nakon što je Erin odlučila da pomogne dečaku da dobije sluh, stvari se tu nisu završile. Operaciju je jedino bilo moguće uraditi u Americi, a da bi Henri uopšte mogao da se kvalifikuje za medicinsku vizu u Americi, svi troškovi morali su da se plate od novca sakupljenog isključivo donacijama, uključujući i slušni implant od 40.000 dolara koji je donirao tim iz firme „Advansd Bajoniks“, kao i operaciju. Zahvat je izveo dr Dišer u Luteranskoj bolnici u Fort Vejnu. Uređaj je nakon uspešne operacije aktiviran kako bi se izvršili potrebni testovi, a Henri je prvi put u životu čuo.Kući za nekoliko meseciNakon kraćeg navikavanja na zvuke, dečak je putem Skajpa uspostavio video-vezu sa svojim roditeljima, koji su zbog finansijske situacije morali da ostanu u Gvatemali. Henri, koji je sve vreme boravka bio vrlo hrabar i ponašao se zrelo, nije mogao da zadrži kišu suza kad je začuo, prvi put u životu, glas svoje majke. Dečak će u Americi ostati još nekoliko meseci zbog terapije i prilagođavanja novom čulu, nakon čega će moći da se vrati svojim roditeljima.

Reakcija na Prve zvukeKad sam kucnula rukom u sto, on je odmah pogledao u tom pravcu. Lupnula sam još jednom dok je on gledao. Kad sam treći put ponovila to, uzviknuo je: „Ne!“ Dečakove reakcije na zvukove su zaista odličan znak da sve napreduje kako treba - rekla je doktorka koja vodi terapiju, dodajući da je normalno što je Henri bio uznemiren kad je prvi put čuo neki zvuk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track